Čudna misao koja se pleše - Tango

Ići dole

Čudna misao koja se pleše - Tango

Počalji od Gost taj 2010-10-05, 21:14

O tačnom izvoru tog plesa se još uvijek raspravlja. Pretpostavlja se da vuče korijene iz Španije ili Maroka. I značenje samog imena je nejasno. Pretpostavlja se da znači bubanj, grupni ples crnaca, zabavu ili ples u paru. Prema nekim teorijama, ime je posuđeno iz afro-kubanske riječi „tangana“ ili „tambor“. Na Kubi i u Brazilu se izraz pojavio početkom 19. veka, a označavao je solo ples kojeg su izvodile žene. Tek kasnije se počeo izvoditi u paru. Rodno mjesto pravoga tanga je na zapadnoj obali La Plate, u Buenos Airesu, i zato tango imenujemo „Argentinski tango“. Priča tanga započinje s argentinskim gaučosima koji su odlazili u pune noćne klubove i molili lokalne djevojke za ples. Budući da se nisu tuširali, djevojke su kružile oko njih zabacujući glave unazad. Kako su gaučosi stalno jahali, pri čemu su koljena u savijenom položaju, taj položaj nogu su prenijeli i na ples. U argentinskom tangu se pokazuju suprotnosti muško-žensko, čvrsto-mekano, grubo-sentimentalno, a najčešće ga prati muzika violine, gitare, flaute i klavira. Zbog svog erotičnog karaktera je bio godinama zabranjen. Tango je počeo osvajati Evropu 1907. g., a prvi ga je preuzeo Pariz. U Americi ga je populizovao Rudolf Valentino. Englezi su 20-tih g. 20. vijeka argentinski tango pretvorili u standardni ples, čije su karakteristike trzaji (prvenstveno glavom), strastveni progresivni pokreti, nagla zakašnjenja i strogo odvajanje figura, nema dizanja i spuštanja. Evropski tango zahtijeva strogo podudaranje s ritmom. Fraziranje je vrlo bitno. Izvodi se u 2/4 taktu, a naglasak je na prvom i trećem udarcu.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Čudna misao koja se pleše - Tango

Počalji od Gost taj 2010-10-05, 21:15


Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Čudna misao koja se pleše - Tango

Počalji od Gost taj 2010-10-05, 21:18

Tango nije samo ples, muzika i poezija, on je prije svega osjećaj koji nosimo u srcu pretvarajući ga u jedinstveni pokret na plesnom podiju. Tango je hod, ali ne samo po plesnom podiju, već i tanguerov (zaljubljenik u tango) čitav hod kroz život. Tango je neodvojiv od osjećaja i osjećaji su neodvojivi od tanga, oni su njegov izvor i osnova. Svaki čovjek ima svoje osjećaje, pa tako i svaka plesačica ili plesač imaju svoj stil plesa. Zbog svega toga se i kaže da tango nije u našim nogama već u našim srcima. Ruka je tek ruka. No kad se dotakne druge ruke, dogodi se nešto doista posebno.
- Kad povežeš svoj život s tangom, počneš plesati sa srcem, tako kako se tango jedino i može istinski plesati - rekao je Michael Purnhagen, jedan od njujorških zaljubljenika u tango.
Što duže i više plešete tango, ples vam je sve "jednostavniji", prirodniji i vaš život uskoro postaje - TANGO! Purnhagen je rekao da to nije prošnja ili molba, već upozorenje. Tango je način življenja, ne samo ples ili muzika. Zbog toga se u argentinskom tangu ne postoje takmičenja. Ne možemo se takmičiti - u načinu življenja.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Čudna misao koja se pleše - Tango

Počalji od lunja taj 2010-12-25, 02:00

Tuga koja se pleše...

Jedna od najromantičnijih definicija tanga kaže da je on tužna misao koja se pleše, što jeste, ali i nije tačnoOn je, pre svega, intiman, lični doživljaj onog ko mu se prepusti i dozvoli emocijama da ga nose, lome i bacaju kao vetrovi lake ribarske brodice vezane uz obalu River Plate, na dokovima Buenos Ajresa...
U čvorove vezova teških remorkera, gde je i nastao, kao zbeg sirotinje, robova, mornara, pečalbara koji su tih dvadesetih godina minulog veka kao slepi putnici zapatili put Argentine, tada moćne privredne sile, trbuhom za kruhom. Zbog toga tango i jeste tako senovit, mističan, ezoteričan u svojoj suštini, jer stvoren je od različitosti koje su se savršeno uklapale u celinu - „tužnu misao koja se pleše".

Muškarac vodi igru, žena ga prati
Jedno od osnovnih pravila u tangu je da isključivo muškarac vodi igru, dok ga žena prati, što nikako ne znači da je ona u podređenom položaju, već „Ona inspiriše muškarca da vodi i samo od nje zavisi koliko će on to vešto i graciozno činiti."
Isto tako, u tangu uvek muškarac pita za ples, što se svojevremeno ispostavilo kao svojevrsni problem temperamentnim Argenticima, koji su odbijanje žene da pleše smatrali smrtnom uvredom, pa u tim trenucima čak i noževima branili čast, tako da je vremenom uvedeno nepisano pravilo da se partnerka pogledom sa drugog kraja sale poziva na ples, što ona diskretnim klimanjem glave prihvata ili odmahivanjem odbija, kako niko od prisutnih ne bi primetio da je muškarac „izvisio" za ples.

Koraci izgledaju složeno, ali su vrlo jednostavni
Iako posmatraču tango deluje kao igra izuzetno komplikovanih koraka, njegova lepota leži upravo u neverovatnoj jednostavnosti i neverovatno gracioznim pokretima, koji odaju utisak složenosti. Njegova forma je krajnje slobodna, odnosno postoje osnovni koraci koje polaznici savladavaju u školama tanga, ali ne i strogo definisan red kojim će se izvoditi tokom igre, tako da nije ništa čudno da vidite kako nekoliko parova, na istu melodiju, igra potpuno drugačije.
avatar
lunja

Broj poruka : 306
Datum upisa : 24.12.2010

Nazad na vrh Ići dole

Re: Čudna misao koja se pleše - Tango

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu