Faze u razvoju deteta

Ići dole

Faze u razvoju deteta

Počalji od medena taj 2010-10-13, 01:43


Na početku svog psihičkog razvoja novorodjenče se nalazi se u takozvanoj autistinkoj fazi. Zbog nezrelosti čula, dete prihvata samo one doživljaje koje oseća na svom telu. Već od drugog meseca ono primećuje okolinu i stvara prve socijalne kontakte smešeći se.

Čvrsta unutarmaterična veza plod-posteljica-majka nastavlja se nakon rodjenja vezom majke i deteta preko dojke. Taj prisan dodir za dete znači mnogo više od ishrane. Ono je tada mirno, zadovoljno, u bliskom dodiru s majkom, koja ga hrani, tepa mu, smeši se i mazi ga.

Povezanost majke i deteta vremenom se povećava. Njihova medjusobna emotivna veza dnevno jača, pa dete s majkom počinje da predstavlja malu zajednicu. Tako u psihičkom razvoju deteta faza simbioze smenjuje fazu autizma.

Oko desetog meseca života odojče, postupno, prelazi u fazu odvajanja (faza separacije). U tom periodu razvija se njegova individualnost - postaje nezavisnije od majke jer već mnogo toga može samo da učini. To je period u kojem je dete još uvek neodlučno da li da prihvati svoj put, put samostalnosti, ili da ostane vezano uz majku, koja ga voli, štiti, hrani i daje mu sigurnost. Ti unutrašnji sukobi izraženi su fazom negativizma. Tada se dete prvi put susreće i sa majčinim zabranama i njenim autoritativnim: ne, ne možeš. Pa i samo, oponašajući majku, počinje da govori: ne, ne.

Svesno svoje ličnosti, oko osamnaestog meseca, dete se sve više osamostaljuje, ali se još uvek dvoumi da li da ostane vezano i zavisno od majke ili da postane svoje. Iz straha od gubitka majčine ljubavi, ono reaguje na okolinu prkosom i negativizmom.Psihički čvršća deca, koja su postala stabilna uz majčinu ljubav i brigu okoline, bezbolno će proći kroz fazu autizma i separacije (odvajanja) od majke. Odvajanje deteta od majke je neminovno, jer se majka mora vratiti svojim drugim obavezama (poslu). To će biti lakše ako je dete već uvedeno u društvo svojih baka i deka, i ako je i otac bio uključen u detetovu negu.

Za razliku od takvog, stabilnog deteta, dete u potpunoj simbiozi s majkom, koje se samo s njom druži, s njom poistovećuje, s krhkim egom, frustrirano odvajanjem od majke, doziveće povratak u autističku fazu, a ponekad i u autističku psihozu. Takvu decu treba timski da leče lekari i psiholozi, uz veliko angažovanje roditelja.

Krajem druge i početkom treće godine života dete stiče higijenske navike. Tada se postiže kontrola sfinktera, a time, uz stimulaciju okoline, i kontrola defekacije i uriniranja. To će pomoći da se dete osamostali i u tom pogledu.

S tri godine ono je već naviklo da bude odvojeno od majke bez straha da će izgubiti njenu ljubav, pa je tada spremno i za odlazak u vrtić. U tom periodu razne fobije (mrak, samoća, grmljavina, divlje životinje) optrećuju psihu deteta jer sve burno doživljava. Rodjenje brata ili sestre još više doprinosi emocionalnoj neravnoteži u tom dobu, u kojem se večno prisutni osećaj ljubomore ne može kontrolisati razumom.

Treba znati da odlučujuću ulogu u razvoju deteta u psihički stabilnu ličnost imaju roditelji. Takodje, ne treba nijednog trenutka zanemariti činjenicu da traume iz ranog detinjstva imaju dalekosežne posledice po psihu odrasle osobe - sreća i zdravlje zrelog čoveka zavise od njegovih najranijih doživljaja i iskustava, čak i od onih pre rodjenja.


Izvor Mondo

_________________
Postoje stvari van granica našeg razuma, stvari koje prkose ljudskom shvatanju ovog sveta. Postoji nešto što niste znali, jer niste smeli da znate. Ovde zemaljski zakoni ne važe, prostor nema granica, a vreme ne postoji ...
avatar
medena
Admin: dobrica
Admin: dobrica

Broj poruka : 14227
Datum upisa : 04.09.2010
Lokacija : N.B.K.

http://nisam-tu.4umer.com/forum.htm

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu