Odvikavanje od pampersa

Ići dole

Odvikavanje od pampersa

Počalji od medena taj 2010-10-13, 01:44

Skidanje pelena - najčešći problemiNekoj deci, pa i njihovim roditeljima, skidanje pelena nije jednostavan posao. Upoznajemo vas s 10 najčešćih problema i njihovim jednostavnim rešenjima:
Problem br. 1 – boji se wc-a

Ukoliko vam se čini da se dete boji wc-a kao takvog, plaši se zvukova, ukoliko ga voda koja nekuda odlazi čini nervoznim i sl., to ne znači da zbog toga morate da odložite skidanje pelena. Najjednostavnije rešenje je privikavanje na nošu. Ukoliko dete prihvata nošu, možda ćete morati da je nosite sa sobom gde god da krenete i tek nakon nekog vremena ponudite detetu wc šolju kao opciju. Postoje deca koja se boje zvuka puštanja vode, u tom slučaju dozvolite detetu da smo pušta vodu, neka u wc šolju ubacuje papiriće i gleda kako ih voda odvodi.

Problem br. 2 – dete kontroliše veliku, ali ne i malu nuždu
Vrlo često dete prvo usvoji kontrolu kakenja, a tek nakon nekoliko meseci i piškenja. Nemojte ga prisiljavati ili kažnjavati, bolje bi bilo da odložite akciju potpunog skidanja pelena, do perioda kada primetite da je potpuno spremno. Pohvalite dete svaki put kada pita za nošu/wc.

Problem br. 3 – dete se igra s mokraćom ili kakom
Deca se igraju jer su znatiželjna. Nemojte se ljutiti i u ljutnji ih kažnjavati, mirno im recite da to nije nešto čime se igramo i zajedno očistite.

Problem br. 4 – dete odbija da ide na nošu/wc
Otpor može da znači da trenutno nije najbolje vreme za akciju skidanja pelene. Kada primetite da se detetu piški ili kaki, mirno ga odvedite do noše i ponudite mu, ako je otpor vrlo jak – ne insistirajte.

Problem br. 5 – stalne „nezgode”
„Nezgode” su sastavni deo učenja, retka su deca koja lako nauče i nikada im se ne dogode „nezgode”. Kada se dete upiški ili ukaki u gaćice, mirnim glasom i ponašanjem dete presvucite. Kažnjavanje deteta samo će produžiti akciju skidanja pelena. Ukoliko imate osećaj da dete ima niz nezgoda i da im se broj ne smanjuje, vratite pelene i pokušajte ponovo da ih skinete kroz neko vreme.

Problem br. 6 – nakon što je bilo na noši/wc dogodi mu se „nezgoda”
Ovo je čest problem koji se javlja u ranoj fazi učenja odlaska na wc. Dete još nije naučilo da potpuno kontroliše mišiće koji su zaduženi za obavljanje nužde. Ako vam se to dešava već dugo i često, moguće je da dete nije spremno za skidanje pelena.

Problem br. 7 – za obavljanje nužde traži pelenu
Ovaj problem pokazuje da, iako je dete fiziološki spremno (dobro prepoznaje znakove i kontroliše fiziološke potrebe), ipak još nije i emocionalno spremno da se odvoji od pelena. Dozvolite mu da nosi pelenu. Sadržaj pelene izbacite u wc i neka dete samo povuče vodu. Probajte da sugerišete da dete sedi u peleni na noši ili wc-u dok obavlja potrebe.

Problem br. 8 – još uvek ima noćnu pelenu
Veliki broj dece ne skine odmah dnevnu i noćnu pelenu. Probajte da dete ide na wc neposredno pre odlaska na spavanje i neposredno nakon buđenja. Recite detetu da, ukoliko ima potrebu da piški tokom noći, može da ode samo ili da vas pozove da mu pomognete. Ako problem noćnog mokrenja postoji kod deteta koje ima više od 5 godina, tada je potrebno o problemu porazgovarati s pedijatrom ili stručnom službom vrtića, ako dete ide u vrtić.

Problem br. 9 – dete je u negativističkoj fazi
Fiziološka zrelost za skidanje pelena često se poklopi s negativističkom fazom kod deteta. Šta god da predložite vašem dvogodišnjaku, odgovor je NE. Ako detetu tada kažete :„Moraš da ideš na nošu/wc”, njegov prvi odgovor biće: „Ne!”, što je jedan zdrav i očekivani odgovor u tom uzrastu. Naime, tada se deca razvijaju kao jedinstvene i nezavisne osobe i reč NE ima posebno značenje. Skidanje pelena ne bi trebalo da postane polje za bitku moći, jer ćete sigurno izgubiti, odnosno svi ćete biti nesrećni i nezadovoljni. Umesto toga, prepustite njima brigu o odlasku na nošu/wc (ako ste sigurni da dete to može, ali odbija), budite mu uvek pri ruci, ali ga ne prisiljavajte i ne ulazite s njim u duge rasprave.

Problem br. 10 – povratak u pelene
Nakon uspešnog perioda bez pelena, vratili ste se u pelene. Sve što dete doživljava kao posebno stresno može dovesti do tzv. regresije u ponašanju, kada se dete vrati na fazu razvoja koju je već prešlo. Dajte mu vremena da nauči da se nosi s novom (stresnom) situacijom, kroz neko vreme stanje će se vratiti u normalu.

_________________
Postoje stvari van granica našeg razuma, stvari koje prkose ljudskom shvatanju ovog sveta. Postoji nešto što niste znali, jer niste smeli da znate. Ovde zemaljski zakoni ne važe, prostor nema granica, a vreme ne postoji ...
avatar
medena
Admin: dobrica
Admin: dobrica

Broj poruka : 14227
Datum upisa : 04.09.2010
Lokacija : N.B.K.

http://nisam-tu.4umer.com/forum.htm

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu