Reljef

Ići dole

Reljef

Počalji od Gost taj 2010-10-15, 20:08

Vajarstvo ili skulptura (lat. sculpere - klesati, urezivati) je umetnost oblikovanja trodimenzionalnih oblika (kipova) u materijalima kao što su kamen, mermer, drvo, metal, glina, staklo, plastika i mnogi drugi. Vajarstvo, kao slikarstvo i arhitekturu ubrajamo u likovnu, ali i u plastičnu ili prostornu umetnost, jer vajar - čovek koji kreira sklupturu - umetnički oblikuju prostor.

Većina skulptura ima čisto estetski ili umetnički cilj. Kada trodimenzionalni objekat - skulptura ima, osim umetničkog i upotrebni aspekt, možemo ga nazvati skulpturom samo ukoliko je umetnički aspekt predominantan, a kada su upotrebni i umetnički aspekt balansirani, nazivamo ga funkcionalnom skulpturom, a kako umetnički aspekt prepušta više mesto upotrebnom, vajarstvo postaje dizajn.

Veliki broj vajara smatra da su samo linija, površina i volumen, i kada se tome pridoda simetrija, proporcija i ritam, dovoljni da se izrazi misao i da se pretoči u skulpturu. Takve skulpture pripadaju nefigurativnom - apstraktnom vajarstvu.
Svaku skulpturu koja stoji u prostoru nazivamo puna plastika, a od pune plastike se razlikuje reljef.

Reljef su ispupčenja i udubljenja izvedene na ravnoj površini koja služi kao podloga, tako da se reljef može promatrati samo sa prednje strane.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Reljef

Počalji od Gost taj 2010-10-15, 20:18

Reljef u umetnosti označava skulpturu gde se oblici vajaju izdizanjem, ili u ulegnutom reljefu, spuštanjem s ravne površine s kojom skulptura ostaje integralno povezana. Takva skultptura, dakle, ne predstavlja samostalnu celinu, nego ima pozadinu. Reljefi su česti u svetskoj umjetnosti, od kojih su najpoznatiji oni koji ukrašavaju zidove monumentalnih gradjevina. Friza u klasičnom korintskom redu se često ukrašava s bareljefima (niskim reljefima). Alto-relievo (visoki reljef) se pak, može videti na Partenonu. Nekoliko različitih reljefa može činiti povezani niz scena.


Poslednji izmenio REVELIN dana 2010-10-15, 20:26, izmenjeno ukupno 1 puta

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Reljef

Počalji od Gost taj 2010-10-15, 20:25

Najveći bareljef ili niski reljef na svetu, sastavljen od 8 velikih kompozicija i dug 800 metara, krasi zidove galerije oko središnjeg hrama Angkor Wat. Na slici je deo najslavnijeg bareljefa s nazivom Bućkanje okeana mleka. Mit kaže da je 88 asura, vragova, i 92 deva, bogova, uhvatilo zmiju i počelo je potezati za krajeve, dok je sredina zmije omotana oko velikog tučka koji stoji na Višnuu, inkarniranom u obliku velike kornjače. Jadna je zmija, u ovom povuci-potegni sukobu poslužila kao orudje za bućkanje kako bi se iz okeana mleka dobio eliksir besmrtnosti kojeg su se hteli domoći i bogovi i vragovi (inače se od mleka bućkanjem dobija maslac). U kmerskoj umetnosti, zmija je poistovećena sa sedmoglavom kobrom nagom, pramajkom svih Kmera. Legenda kaže da je indizaciju i početak civilizacije započeo indijski brahman Kaundinya venčanjem sa Somom, kćerkom nagaraje, kralja zmija.
Naravno, u navlačenju zmije pobedili su bogovi jer djavoli nisu mogli slušati pevanje apsara, nebeskih plesačica koje možete videti na vrhu reljefa. U donjem delu, u okeanu, žive ribe i krokodili.
Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Reljef

Počalji od Gost taj 2010-10-15, 20:35

Za razliku od niskog reljefa ili bareljefa,koji je ispunjen manjim izbočinama ,visoki reljef ili duboki reljef je skulptura kod koje se i prostor i masa prepliću,odnosno pojedini delovi reljefa su toliko izbočeni,uzdignuti od površine ili okvira,prema nama,da oni prodiru kroz prostor,a prostor se istovremeno zavlači u udubljenja nastala oblikovanjem izbočenja.
Visoki reljef je sličan statui u punoj plastici,tako da se kao i kod statue mora sagledavati sa više strana da bi se dobio kompletan utisak pogledom.Visoki reljef - Hristov ulazak u Jerusalem i Danijel s lavovima sa ranohrišćanskog Sarkofaga Junija Basa iz 4. veka.

Gost
Gost


Nazad na vrh Ići dole

Re: Reljef

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu