Ćirilični domen će biti .srb ili .srbija

Ići dole

Ćirilični domen će biti .srb ili .srbija

Počalji od medena taj 2010-10-16, 15:33

Ćirilični domen Srbije na Internetu biće označen skraćenicom "srb" ili rečju "srbija", odlučili su korisnici Interneta u glasanju koje je sprovedeno u organizaciji Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS). Dva predloga s najviše glasova - "srb" i "srbija", biće poslati na procenu Internet organizaciji za dodelu imena i brojeva (ICANN), s naznakom da je izbor Internet zajednice Srbije predlog "srb", navodi se u saopštenju RNIDS-a.
Kako se dodaje, predlog "srbija" je rezervni, ukoliko predlog "srb" ne bude odobren. Građani će biti obavešteni o konačnom izboru domena odmah pošto o tome odluči ICANN, a početak registracije domena očekuje se 2011. godine. Iz registra podsećaju da je na početku izbora ćiriličnog domena bilo ukupno 92 predloga, a u najuži izbor ušli su: "srb", "srbija", "sb" i "rsb", koje je odabrala Radna grupa za izbor ćiriličnog domena, jer odgovaraju standardima ICANN-a.
Glasanje u kome je učestvalo 10.505 korisnika Interneta trajalo je od 10. maja do 16. juna 2010. godine. Predlog za ćirilični domen "srb" dobio je 8.336 glasova, odnosno 79,35 odsto od ukupnog broja glasova, "srbija" - 1.734 glasa, odnosno 16,51 procenata, "sb" - 286 glasova, odnosno 2,72 odsto, a "rsb" - 149 glasova, odnosno 1,42 odsto ukupnog broja glasova.
Uvođenje ćiriličnog domena, prema oceni Registra nacionalnog Internet domena Srbije, jedno je od dostignuća koje će pospešiti zaštitu srpske kulturne baštine, pisma i književnosti na srpskom jeziku i povećati univerzalnost i dostupnost Interneta.


izvor

_________________
Postoje stvari van granica našeg razuma, stvari koje prkose ljudskom shvatanju ovog sveta. Postoji nešto što niste znali, jer niste smeli da znate. Ovde zemaljski zakoni ne važe, prostor nema granica, a vreme ne postoji ...
avatar
medena
Admin: dobrica
Admin: dobrica

Broj poruka : 14227
Datum upisa : 04.09.2010
Lokacija : N.B.K.

http://nisam-tu.4umer.com/forum.htm

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu