Zašto astrologija nije nauka

Ići dole

Zašto astrologija nije nauka

Počalji od Tornado taj 2010-12-05, 20:17


Tačno je da logos znači nauka, ali to ne znači da je astrologija nauka. Zbog sticaja istorijskih okolnosti astronomija i astrologija imaju slična imena, ali prva je nauka o nebeskim telima i njihovim odnosima, a astrologija je sujeverje. Astrolozi pak insistiraju da se oni bave naukom. Zašto to nije tačno?
Ljudi koje se bave astronomijom ili njenom popularizacijom često se susreću sa insistiranjem astrologa ili onih koji su ljubitelji ovog sujeverja da je i astrologija nauka i čak insistiraju na tome da je i astrologija nauka. Evo nekoliko jednostavnih odgovora na ova insistiranja.

Velik broj astrologa tvrdi da astrologija jeste nauka

Njih moramo da razočaramo: nije! A evo zašto.

Šta god da radite morate da poštujete neka pravila. Ne možete vi skočiti u bazen i reći da igrate fudbal. Fudbalski savez vam tu igru neće priznati i reći će vam: "Što se nas tiče, vi možda igrate vaterpolo, ali fudbal svakako ne". Ako vam je, dakle, stalo da vašu igru drugi prepoznaju kao fudbal, morate da poštujete pravila o fudbalu (fudbal svakako ne možete igrati u vodi).

Isto tako, ako vam je stalo da nauka, ili mi koji se bavimo njenom popularizacijom, priznamo vašu delatnost za nauku, morate poštovati pravila nauke. Morate raditi po naučnim metodama, morate stvarati naučne hipoteze i teze, a na osnovu naučnih dokaza morate stvarati naučne teorije.

Ako vi tvrdite da nebeska tela utiču na sudbinu čoveka na takav način da vi tu sudbinu možete da pročitate - javite čime to ta tela tako utiču na čoveka, objasnite kako, na koji način utiču i za sve to izvedite naučne dokaze. Imajte na umu da nisu svi dokazi naučni.

Neka druga astrologija


Neki od vas kažu da postoji neka druga astrologija tj. da ova koja se čita po novinama nije prava. U redu, ali koja to astrologija jeste prava, to za nas ostaje tajna jer to nikako da otkrijete. I ne kažete zbog čega je ta "prava" astrologija baš prava, a ove ostale nisu. U čemu je razlika između njih? Naravno i ta prava astrologija mora da navede dokaze za tvrdnju da nebeska tela utiču tako kako vi tvrdite.

Dokažite vi da nije tako

Tipičan ljubitelj astrologije pre ili kasnije upadne u fazu kada teret dokazivanja pokuša da svali na druge, pa kaže: "dokažite vi da to što tvrdimo nije tačno".

Moramo vam skrenuti pažnju na staro pravilo logike, koje vuče poreklo još iz antičkih vremena, da teret dokazivanja pada na onog koji tvrdi da nešto jeste, a ne na onog koji tvrdi da nešto nije. Na primer, ako vas neko tuži da ste nešto ukrali, onda taj, tužilac, mora da dokaže da vi to jeste uradili, a ne da vi dokazujete da niste. Drukčije bi bilo sasvim besmisleno i sudovi takve tužbe odbacuju. Isto tako i nauka odbacuje tvrdnje koje nemaju pokriće dokaza. Ne dragi naši, ne treba mi da dokazujemo da to što tvrdite nije tačno, nego vi treba da dokažete da to što tvrdite jeste tačno.

Ako ovo nije dovoljno jasno, evo i primera. Vi na primer znate da krilati konji ne postoje. E sad, mi vam kažemo da ima jedno selo u Šumadiji u kojem žive dva krilata konja i kažemo: hajde dokažite da to nije tačno. Zar ćete vi ostaviti svoj posao, staviti ranac na leđa i krenuti po selima Šumadije da po štalama i poljima tražite krilate konje da bi ste dokazali da oni ne postoje? Pa nećete, kao što neće niko sa zdravim razumom. Da takvi konji postoje treba da dokaže onaj ko to tvrdi, a ne onaj ko to osporava. Dakle, samo vi dokažite to što tvrdite i nemojte tražiti da drugi rade vaš posao.

Tajna sila

Postoji razvojna faza kada astrolog uvidi da nema dokaze za svoje tvrdnje pa onda pribegne negiranju nauke. To je u neku ruku prirodna reakcija; neka vrsta samoodbrane kad čovek ne vidi grešku u sebi nego u drugima. Na primer: niko neće da se druži sa mnom pa ja onda zaključim da verovatno nešto nije u redu sa tim ljudima koji me izbegavaju. Čoveku je najteže da prihvati svoju grešku.

Tako postupa i tipičan ljubitelj astrologije. On ovako razmišlja: "Fizika kaže (i dokazuje, dodajemo mi) da od svih poznatih sila ni jedna ne deluje tako kako mi tvrdimo, prema tome, fizika greši. Mora da postoji neka sila koju fizika ne vidi. Da, to će biti, eto, postoji tajna sila koja utiče na sudbinu ljudi".

Dobro, samo na osnovu čega da poverujemo da postoji takva sila? Pa tvrdnji koje ne mogu da se dokažu ima beskrajno mnogo i mnoge od njih se međusobno isključuju. Sem toga, tvrdnja o sili koja ne može da se detektuje ne dokazuje kako to ona, sve da i postoji, utiče i na koji način utiče tako da astrolozi na osnovu njenog uticaja mogu da predvide budućnost. A da i ne pominjemo to da ispada da astrolozi temelje astrologije grade na nečemu što ni oni, a ni bilo ko drugi, ne može da dokaže.

Evo, radi ilustracije do čega dovode nedokazive tvrdnje, jedne takve. "Avala kraj Beograda je moćna planina koja utiče na život cele planete. Ona zrači neku silu koja se odbija od nebeskog svoda na takav način da astrolozi poveruju da to planete utiču na sudbinu ljudi. A nije, to Avala utiče, samo to još niko nije uspeo da dokaže, jer Avala ima neku silu koju ni naučnici, ni astrolozi ne mogu ni da zamisle."


Izvor

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu