Dojenje bi smanjilo smrtnost beba

Ići dole

Dojenje bi smanjilo smrtnost beba

Počalji od Tornado taj 2010-12-13, 11:40


Smrtnost beba u Srbiji bila bi smanjena ukoliko bi majke dojile svoju decu, bar u prvih šest meseci, pokazuju podaci UNICEF-a.

Predstavnik UNICEF-a za našu zemlju Aleksandra Jović je na okruglom stolu "Prijatelji bebama od prvog trenutka" istakla da je u više od 150 zemalja širom sveta, procenat dojenja povećan sa 10 na 50 odsto, čime je smrtnost beba smanjena.
Ona je dodala da je dojenje osnovno pravo svakog deteta i da ne postoji zamena za majčino mleko.

"Statistike pokazuju da je 2005. godine samo 15 odsto majki dojilo svoje bebe", navela je Jović i objasnila da će UNICEF pomoći Ministarstvu zdravlja da uspešno obnovi projekat "Bejbi frendli" u porodilištima širom Srbije, kroz program "10 koraka do uspešnog dojenja".


Uprkos preporukama SZO i UNICEF-a i stavovima da je majčino mleko najbolja hrana za bebe, kod nas je procenat dojenih beba još uvek poražavajući, ali pored toga, činjenica je i to da u našoj zemlji majke još uvek ne dobijaju u dovoljnoj meri podršku i pomoć da bi uspešno dojile svoje bebe, rečeno je na okruglom stolu.

Predsednik Udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin rekla je da to udruženje po peti put obeležava Svetsku nedelju dojenja, sa ciljem da se izgradi svest o načinima podrške dojenju, kako od strane institucija zdravstvenog sistema, tako i zajednice na nacionalnom i globalnom nivou.

Soćanin je naglasila da je primena programa "10 koraka do uspešnog dojenja", uz podršku majkama nakon porođaja faktor koji doprinosi uspešnom dojenju i ekskluzivnoj ishrani majčinim mlekom.

U nedelju, 8. avgusta, na Zemunskom keju biće održana javna manifestacija "Prijatelji bebama od prvog trenutka", rekla je Soćanin i dodala da će se tom prilikom okupiti majke koje doje, zdravstveni stručnjaci i ostali pojedinci i institucije koje promovišu i podržavaju dojenje.

"Na samoj manifestaciji trudnice i majke će moći da dobiju savete o dojenju i ishrani beba, od stručnih saradnika i vršnjačkih savetnica Udruženja 'Roditelj' i da razmene iskustva sa drugim majkama", rekla je ona i dodala da su manifestaciju podržali Gradski sekretarijat za zdravstvo i opština Zemun.

Uskoro sistemska podrška dojenju

"Država Srbija još nema strategiju za institucionalnu podršku prirodnoj ishrani beba, projekat izrade će početi u septembru ove godine, a predviđeno je osnivanje Nacionalnog komiteta za dojenje, koji će biti regulatorno, zvanično vladino telo", najavila je pomoćnica ministra zdravlja Srbije Elizabet Paunović.

U okviru ministarstva zdravlja postoji Radna grupa čiji je cilj utvrđivanje koraka koji bi pomogli da se u Srbiji sprovodi program "10 koraka do uspešnog dojenja".

"Cilj je da se u periodu od 2005. do 2015. godine procenat dojenih beba poveća sa 15 na 30 odsto", navela je Paunović i dodala da je osnovna ideja Radne grupe da se ostvari saradnja između sektora državnih institucija i nevladinog sektora.

"Ovu strategiju bi trebalo da usvoji Vlada Srbije, što bi značilo da je država spremna da podrži program 'Deset koraka do uspešnog dojenja' na institucionalan način", rekla je Paunović.

Ovaj program predviđa da svaka ustanova koja se bavi trudnicama i novorođenčadima ima zvaničnu politiku podrške dojenju, da obavesti sve trudnice o tehnikama dojenja i pomogne majkama da pokrenu dojenje pola sata posle porođaja.

Postoje slučajevi da porodilja koja izađe iz bolnice u roku od deset dana dobije deset kontradiktornih saveta o dojenju, upozorila je predsednica udruženja "Roditelj" Dragana Soćanin.

"Apelujemo na sve zdravstvene radnike da usaglase stavove i da se majkama daju saveti koji nisu u suprotnosti jedan sa drugim", poručila je Soćanin.

U Beogradu, dodala je, postoje škole za trudnice u domovima zdravlja, ali u unutrašnjosti takvih škola nema.

"Ministarstvo zdravlja bi trebalo da omogući da se u svim domovima zdravlja, ili bar u većim mestima, omoguće škole za trudnice: važno je dati informaciju na vreme, jer kada se majka porodi, ona nema vremena da čita brošure ili traži po Internetu", rekla je Dragana Soćanin.
Izvor: b92.net

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu