Da li flašica vaše bebe sadrži bisfenol A?

Ići dole

Da li flašica vaše bebe sadrži bisfenol A?

Počalji od Tornado taj 2010-12-13, 11:54


Hemikalija bisfenol A (BPA), koja se koristi za za proizvodnju čvrste plastike, nalazi se i u flašicama za bebe. Zbog toga su "Avent",
"Dizni frst jirs", "Greber", "Dr Braun", "Plejteks" i "Ivenflou" prestali da prodaju svoje proizvode u Americi.
Istraživanja su pokazala da bisfenol A (BPA) može ozbiljno da ugrozi reproduktivno zdravlje dece, ali i njihov neurološki i imuni sistem.


Osim toga, otkriće američkog nacionalnog instituta za zdravlje pokazuje da BPA može utiče i na razvoj mozga i ponašanje fetusa, beba i male dece. A smatra se da deluje na isti način kao ženski hormoni, što posebno utiče na plodnost i seksualno ponašanje.

Zbog toga je Kanada prva zvanično zabranila prisustvo bisfenola A u flašicama za bebe proglasivši je otrovnom hemikalijom, a njen primer sledile su američke zemlje.

"Upotrebu flašica sa prisustvom bisfenola A zabranile su Kanada i Amerika, a u Srbiji se one potpuno slobodno i legalno prodaju jer po važećem Pravilniku o uslovima u pogledu zdravstvene ispravnosti predmeta opšte upotrebe koji se mogu stavljati u promet norma za bisfenol A uopšte ne postoji. Upravo zbog zastarelih pravilnika koji datiraju i iz 1983, svim uvoznicima i prodavcima omogućen je potpuno legalan uvoz i dalja prodaja štetnih flašica za bebe", piše na sajtu Bebac.com i dodaje da je "Avent" na tržištu ponudio flašice bez bisfenola.

Da biste proverili da li je flašica koju koristi vaše dete štetna ili ne, okrenite je naopačke i proverite koja se oznaka nalazi u trouglu.

One koje sadrže BPA - imaju oznaku za recikliranje #7 ili PC oznaku. Ipak, to što ovih oznaka na nekim flašicama nema, ne garantuje nikakvu sigurnost. Ako je bočica čvrsta i providna, ipak proverite ko je proizvođač da biste bili potpuno sigurni.

Najbolje flašice su one koje sadrže oznaku BPA free ili BPA 0%, ali i staklene.

Pored flašica potrebno je obratiti pažnju i na cucle, sterilizatore, kao i na pumpice za izmlazanje.


Izvor: mondo.rs

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu