Trbušnim plesom protiv kompleksa

Ići dole

Trbušnim plesom protiv kompleksa

Počalji od Tornado taj 2010-12-15, 11:29


Nekoliko škola plesa u Beogradu nudi učenje osnova orijentalne igre,. Za trbušni ples "Srpkinje su veoma talentovane", tvrdi instruktorka iz Fancuske Sandra Kalun .Francuska" škola trbušnog plesa

Orijentalni ples nije samo puka egzibicija tehnike, to je priča o arapskoj kulturi i zavođenju. Svaka žena zavodi na svoj način, ali zavođenje telom bez pravog pogleda ne znači ništa, kaže za „Blic” Aleksandra Gruden (40), profesor i koreograf orijentalnog plesa u klubu „Neđma”.

Znajući koliko je ovaj ples postao popularan kod Beograđanki, ona je tokom vikenda u KPGT organizovala radionicu koju je prvi put kod nas vodila svetski poznata plesačica Francuskinja Sandra Kalun (47).

Više od 25 devojaka različitih uzrasta plesalo je juče uz taktove arapske muzike koju su uživo izvodili članovi „Azzedin Oriental Orkestra“ iz Libije i Egipta.

"Svaka žena može da se bavi orijentalnim plesom. Postoji hiljadu i jedan razlog zbog čega one dolaze na časove, ali mislim da je na prvom mestu to što se ovde ističe ženstvenost. Ovo je fenomenalan način da se žena izbori sa kompleksima, da nauči kako da zavoli svoje telo. Žena ovde uči kako da uživa u sebi, jer tek tada će i sa drugima moći da uživa", ističe Gruden.

U arapskim zemljama je, kako kaže Aleksandra, zabranjeno zavođenje i zato žena mora da nauči kako da zavodi pogledom.

"Sve je u očima, a ne u miniću i dekolteu. Orijentalni ples je lepa manipulacija. Otkiješ, sakriješ, daješ, uzmeš, sve je u ravnoteži. Žena mora da zna gde je granica zavođenja", naglašava ona.

Ima i onih koji ne gledaju blagonaklono na trbušne plesačice jer smatraju da je njihov poziv suviše slobodan, ali nesporno je da je on mnogima promenio život.

Ema Nemet (26) i Milica Šurepa (26) su neke od njih. Već više od dve godine se bave ovim plesom. Kažu da su ranije bile stidljive, a da sada imaju mnogo više samopouzdanja.

"Postala sam svesna svoje ženstvenosti. Bila sam stidljiva, uvek sam stajala u poslednjem redu, ali od kada ovde dolazim, postala sam mnogo otvorenija i to se na meni vidi", kaže Šurepa za „Blic”.

Libijka Galia el Al (40) je majka troje dece. Zahvaljujući plesu je, kako kaže, dobila dodatnu životnu energiju, a i njen suprug je oduševljen.

Ovaj ples nije moguće naučiti za samo mesec dana. Gruden kaže da se on uči celog života, a da one koje naprave makar jedan pokret zauvek ostaju inficirane.

Francuskinja Sandra Kalun kaže da su žene iz Srbije iz godine u godinu sve bolje u orijentalnom plesu.

"Francuskinje i žene iz Južne Amerike su veoma talentovane. I Srpkinje su sjajne. Mislim da je to i zbog toga što je u vašem narodu ostalo mnogo toga iz orijentalne kulture", kaže Kalun.

Ona napominje da mnoge žene nisu ni svesne svojih kvaliteta i da zato ne umeju da ih iskoriste i da je zato orijentalni ples pravo rešenje za njih, piše "Blic".

(MONDO)

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu