Reciklaža u Srbiji

Ići dole

Reciklaža u Srbiji

Počalji od Tornado taj 2010-12-15, 20:30
Srbija je u sektoru reciklaže i održivog razvoja na samom početku, a napredak se može postići jedino uz podršku države. Još dugo nećemo moći da dostignemo zemlje koje u proces proizvodnje vraćaju sve što se može iskoristiti i imaju procenat reciklaže izmedju 60 i 90 posto. Srbija ne sme da dozvoli da IT otpad, koji u svetu raste po najbržoj stopi, završi na smetlištima i deponijama jer on pored opasnih materija sadrži i upotrebljive sirovine od plemenitih i drugih metala do plastike.

BiS IT reciklažni centar nalazi se u blizimi Pančeva. U njemu je tokom više od dve godine rada prikupljeno i tretirano skoro 300 tona IT otpada. To predstavlja primer odlične prakse jer ima dovoljno uslova za dalje napredovanje, ali uz neophodnu pomoć države.

Svedoci smo porasta nelojalne konkurencije u svim oblastima, pa i u oblasti reciklaže i plasmana sekundarnih sirovina, a postojanje sivog tržišta škodi državi i građanima. Jedinstven informacioni sistem u Agenciji za reciklažu od velike je važnosti, jer svaka institucija ili organ državne uprave može dobiti prave informacije o količini prikupljenog otpada i dobijenim sekundarnim sirovina, kao i kapacitetima svakog reciklažnog centra.

Upravnik reciklažnog centra Božidar Potkonjak kaže da Srbija u ovom sektoru ipak brzo napreduje, ali da je neophodno obezbediti odgovarajuću podršku, kako bi generatori otpada prepoznali legalne firme koje se bave reciklažom i koje mogu da sakupe i prerade otpad i plasiraju sirovine na odgovarajući način. Ističući da je “zeleno ponašanje” deo kulture življenja, on je dodao da se očekuje da će u narednom periodu mnogo više ljudi početi da razmišlja o štednji na svim poljima i staviti akcenat i na reciklažu kao nerazdvojni deo strategije održivog razvoja.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu