Struja i čista energija

Ići dole

Struja i čista energija

Počalji od Tornado taj 2010-12-25, 01:48


Lako bi moglo da se desi da jednu vrstu zavisnosti, onu od naftnog tržišta, zamenimo zavisnošću od tržišta retkim metalima koje praktično kontroliše Kina, sve češće tvrde američki stručnjaci za energetiku.

Pri tom ocenjuju da je izlivanje nafte u Meksičkom zalivu pojačalo nastojanja za prelazak sa tečnih fosilnih goriva na čiste, obnovljive izvore energije. Čak i velike naftne kompanije sada hvale turbine na vetar i solarne panele.

Ali energetski ekspert Robert Brajs za Glas Amerike iznosi gledište da čista energija u doglednoj budućnosti neće dolaziti od Sunca i vetra.
U njegovom domu, u Ostinu u Teksasu, trećina struje dolazi iz krovnih solarnih panela. Ali on to ne smatra rešenjem za sve veću tražnju energije.
"Moramo da budemo realni. Solarna energija je povremena i relativno skupa u poređenju sa konvencionalnim izvorima", kaže Brajs.

U svojoj novoj knjizi "Glad za strujom" Brajs analizira energetsku scenu uz pomoć statistike, fizike i matematike, kako bi pokazao da su najpopularniji izvori - Sunce i vetar - skupi i neefikasni.
Na primer, on upoređuje takozvanu "gustinu energije" turbine na vetar i prirodnog gasa, na osnovu potrebnog zemljišta.
"Gustina energije turbine na vetar je 1 do 1,2 vata po kvadratnom metru, u poređenju sa izvorom zemnog gasa od oko
28 vati po kvadratnom metru, što je oko 20 puta više", kaže Brajs.
Stalna tema debata o energiji u Americi je zavisnost od uvozne nafte.

U svojoj knjizi Brajs ističe da su za magnete u generatorima neophodni retki metali, kao što je neodimijum, a da se čak 95 odsto rezervi tih metala nalazi u Kini.
"Lako bi moglo da se desi da jednu vrstu zavisnosti - onu od naftnog tržišta - zamenimo zavisnošću od tržišta retkim metalima, koje praktično kontroliše Kina", objašnjava Brajs i dodaje: "Ugljovodonici će ostati. Devet od deset jedinica struje koju trošimo dolazi od ugljovodonika. A kao drugo: mnogi od mitova o zelenoj energiji su samo to - mitovi"...

U javnim nastupima širom SAD Brajs se zalaže za realiniji pristup, jer kaže da bi, za pokrivanje sadašnjih potreba, alternativni izvori trebalo da zamene - 23 Saudijske Arabije!
"Retorika o tome šta bi trebalo da zamenimo nije realna. Obim tog poduhvata je nešto što je vrlo zgodno zanemariti", kaže on.

Uz to, podseća da je prirodni gas najjeftiniji, najčistiji i najrasprostranjeniji izvor trenutno na raspolaganju u Americi, a da je nuklearna energija - energija budućnosti.
"Prirodni gas i nuklearno gorivo su za mene dva izvora budućnosti, zbog toga što mogu da nam pruže koliko nam treba, po ceni koju možemo da platimo", zaključuje Brajs.
Brajs dodaje da se nada da će naučnici u dalekoj budućnosti pronaći nove izvore energije ali poziva sve da realno sagledaju stanje, uporede činjenice i sve dobro izračunaju._________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu