Opasnost za trudnice i novorođenčad

Ići dole

Opasnost za trudnice i novorođenčad

Počalji od Tornado taj 2010-12-26, 05:04
Eko-sijalice koje štede električnu energiju su u centru pažnje nakon što su u sredu naučnici potvrdili da, ukoliko se slome, ispuštaju štetna isparenja žive.

Količina otrovnih isparenja oko razbijene eko-sijalice je dvadeset puta veća od dozvoljene u zatvorenom prostoru. Ova isparenja predstavljaju opasnost za trudnice, novorođenčad i malu decu, piše "Daily Mail".

Eko-sijalice se sve ćešće koriste u radnim prostorijama. Evropska unija postepeno prestaje da koristi tradicionalne sijalice koje su se koristile 120 godina i prisiljava stanovništvo da koristi alternativne koje troše manje električne energije kako bi se na taj način zaustavile klimatske promene.

Kritičari tvrde da eko-sijalice mogu uštedeti nekoliko milijardi eura, ali da je njihovo svetlo oštro i blještavo. Eksperti kažu da može izazvati epileptički napad, migrenu, osip kože, te ih ne preporučuju ranjivim osobama.

Obične sijalice ne sadrže živu, kao i druge varijante osvetljenja koje štede energiju. Primer su LED i halogenske sijalice. U istraživanju njemačke Federalne agencije za okolinu, testiran je najgori mogući scenario pri korišćenju dve eko-sijalice od kojih jedna sadrži dva miligrama, a druga pet miligrama žive. Nijedna od njih nije imala zaštitno kućište u slučaju pucanja.

Naučnici sa Instituta Fraunhofer Wilhelm Klauditz su otkrili da eko-sijalice ispuštaju oko sedam mikrogama (1 miligram=1000 mikrograma) po kubnom metru vazduhaa. Dozvoljena količina je 0,35 mikrograma po kubnom metru.

Naučnici savetuju ljudima da provetre prostorije ukoliko dođe do pucanja eko-sijalice, te da petnaest minuta ne ulaze u nju. Domarima se savetuje da nose zaštitne rukavice dok skupljaju delove polomljene eko-sijalice. Ostatke je potrebno staviti u plastičnu kesu i dobro je vezati. Ne treba ih bacati u kante, nego se prema njima odnositi kao prema opasnom otpadu koji treba biti transportovan u centar za reciklažu.

Udruženja za zaštitu okoline kažu da bi se korišćenjem eko-sijalica smanjila izloženost živi iz uglja koji se koristi u termoelektranama.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu