Mozaik - povratak u vreme antike

Ići dole

Mozaik - povratak u vreme antike

Počalji od Tornado taj 2010-12-29, 05:20Lepota i elegancija mozaika već vekovima inspirišu mnoge generacije da stvaraju izvrsne zanatske primere. Ovaj kamen u živim bojama koristi se veoma dugo za kreiranje umetničkih dela i ukrasnih predmeta


Mozaične šare i slike, dobijene kombinovanjem više vrsta pločica različite boje, još od davnih antičkih vremena ukrašavaju zidove i podove mnogih prostorija. Slike na podovima od lepo složenih glinenih pločica, poput smeđe, crvene i žute boje, pojavile su se u Evropi već u 12. veku.

I danas se u savremenim enterijerima mogu videti neki od tradicionalnih ornamenata i šara napravljenih od keramičkih pločica, posebno geometrijskih. Dobro odabranim pločicama mogu se postići interesantni efekti u prostoru i u enterijeru i eksterijeru, bez obzira na vrstu površine koja treba da bude popločana.

Danas postoji širok spektar boja i tipova završne obrade kojim se svaki od njih razlikuje od drugih. Sve češće se proizvode ornamentalne pločice ili se formira kompozicija od nekoliko pločica koje, poređane jedna do druge, formiraju interesantnu sliku.

Još od davnina ornament je vezan za čoveka i predmete za svakodnevnu upotrebu. Takva keramika se danas proizvodi kao stilizovana, strukturalna, geometrijska ili naturalistička, koja se najčešće koristi u praksi.

Ovakve pločice se u enterijeru postavljaju kao detalj ili kao istaknuti deo čitave kompozicije. One su prefinjenog izgleda, mogu se koristiti za oblaganje zidova najrazličitijih prostora, od bazena do kupatila i kuhinja. Umetnički mozaik može da se radi od najrazličitijih i najdragocenijih materijala, kao što su: mermer, kamen, zlato, čelik, staklo i dr.

Danas stalna saradnja sa dizajnerima i arhitektama doprinosi razvoju i postizanju vrhunskih rezultata.

SICIS – Fabrika umetnosti

„Ako reč „Fabrika“ odmah asocira na izuzetnu veštinu proizvodnje, ritam i snagu koji omogućavaju inspiraciji da se pretvori u akciju, „umetnost“ zavređuje malo više pažnje. Kada govorimo o umetnosti idemo izvan definicije specijalizovanih zanata - u našem slučaju mozaika. Mi smo uvek tumačili umetnost i van njenih oblika izražavanja, duboko, u potpunosti, kroz ceo proces u kome ona može da se kompletira - ovo je mesto gde se susreću „umetnost“ i „fabrika“. - SICIS 1987.SICIS se potpuno posvetio mozaiku, postavljajući cilj da premesti ovaj proizvod iz anala istorije u moderno doba.

Ovaj cilj je dostigao i premašio, kao što pokazuju SICIS kolekcije i prestižne kreacije u kojima igra vodeću ulogu u celom svetu. Od tada se trudi da mozaik postane sredstvo komunikacije i izraz trendova, mode i stila života.

SICIS pločice mozaika deluju kao prevodilac, udružene u beskonačne hromatske i dekorativne kombinacije, oblikujući obrise arhitektonskih i životnih prostora.

Svestranost u kombinaciji sa italijanskom kreativnošću, koja dodiruje sferu estetskog senzibiliteta i stila, takođe sadrži i duboku svest o materijalima i stalnu želju za eksperimentom - da uvek ide jedan korak dalje.

Ova karakteristika je deo genetskog sastava SICIS-a.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu