Razmenjujte knjige besplatno

Ići dole

Razmenjujte knjige besplatno

Počalji od Tornado taj 2010-12-30, 02:08Beograđani koji vole da čitaju imaju mogućnost da se pridruže akciji besplatne razmene knjiga na više mesta u gradu koja pripadaju "Bookcrossing" zoni.

Globalni projekat "Buk-krosing" zamišljen je kao mreža mesta na kojima se mogu ostavljati i besplatno uzimati knjige, a njegovo geslo glasi "Da ceo svet bude jedna velika biblioteka...".

Akciji se u Srbiji prvi priključio Kulturni centar Kikinde, a potom joj se tokom proleća pridružio i "Službeni glasnik", koji je do sada bibliotekama i drugim ustanovama kulture poklonio oko 1.500 knjiga, rekla je danas na konferenciji za novinare predstavnica tog beogradskog izdavačkog preduzeća Gordana Milosavljević Stojanović.

Šta ako neko ukrade knjigu?
Na pitanje novinara šta ako se desi da čitalac jednostavno odnese knjigu koju je uzeo iz buk-krosing zone i nikada je ne vrati, Gordana Milosavljević Stojanović je rekla da je ideja akcije da knjige kruže po svetu, od čitaoca do čitaoca, i da sama činjenica da ne moraju biti vraćene obesmišljava krađu.
U međuvremenu su članovi Buk-krosing zone postali i Udruženje "Treći trg", Biblioteka Doma kulture "Studentski grad", Kulturni front "Grad", "Parobrod", "Vuk Karadžić" i Novobeogradska kulturna mreža.

Predsednik "Trećeg trga" Dejan Matić dodao je da su se u akciju uključili i pojedini beogradski barovi i istakao da je akcija u Evropi veoma razvijena i da dobro funkcioniše.

Ideja onih koji su akciju pokrenuli jeste da ljudi širom sveta razmenjuju svoje knjige na posebnim mestima, takozvanim buk-krosing zonama, i da posredstvom interneta prate njihov put po svetu.

Izdavaccke kuche ili građani koji su zainteresovani da učestvuju u akciji mogu da registruju svoje knjige na veb sajtu www.bookcrossing.com, označe ih jedinstvenim brojevima za praćenje, odnosno kodovima, da ih ostave u nekoj od zona gde ih drugi mogu naći i pročitati, a potom ostaviti novim čitaocima.

Kada neko nađe registrovanu knjigu i napiše izveštaj ili komentar o tome na veb sajtu, čitalac koji je knjigu poklonio dobija izveštaj na mejl i na taj način može da prati put svojih knjiga oko sveta.

Knjigu koju neki čitalac uzme iz buk-krosing zone može, ali ne mora da je vrati na isto mesto. Može da je ostavi u nekoj drugoj buk-krosing zoni, u Beogradu ili, na primer, u nekom evropskom gradu.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu