Sarkozijev "Veliki brat" poslao 100.000 upozorenja

Ići dole

Sarkozijev "Veliki brat" poslao 100.000 upozorenja

Počalji od Tornado taj 2010-12-30, 02:39Rat francuskog predsednika Nikole Sarkozija protiv ilegalnog skidanja materijala sa interneta počeo je tako što je vladino telo za nadgledanje interneta, poznato pod imenom „Veliki Brat“, upozorilo više od 100.000 francuskih korisnika da su uhvaćeni kako pristupaju piratskom materijalu.

Kontroverzni anti-piratski zakon je jedan od Sarkozijevih omiljenih projekata koji predviđa ukidanje pristupa internetu korisnicima koji konstantno bez plaćanja preuzimaju zaštićenu muziku, filmove ili videoigrice. U svojim naporima predsednik Francuske je dobio i javnu podršku supruge i pevačice Karle Bruni. Par smatra da umetnici moraju biti zaštićeni od masovnog ilegalnog preuzimanja, koje je u Francuskoj veoma popularno. Sarkozi tvrdi da je potrebno uvesti striktne mere kako bi se zaštitila umetnost i muzička industrija od francuske sve intenzivnije piraterijske kulture. Vlada je saopštila da je Francuska prva zemlja na svetu po nezakonitom skidanju muzike i filmova sa interneta, a rezultati ankete javnog mnjenja su pokazali da više od jedne trećine Francuza nezakonito skidaju fajlove sa internet strana.

Sistem internet policije, poznat pod akronimom Hadopi, istražuje specifične ilegalne akcije po dojavi muzičkih i filmskih kompanija. Oni imaju u posedu detalje pretraživanja web korisnika koje im dostavljaju internet provajderi i šalju e-mailom ili poštom seriju upozorenja. Novi zakon "u tri koraka" predviđa da one koji se ilegalno služe zaštićenim sadržajem s interneta nova vladina agencija prvo upozori elektronskom poštom, nakon toga novi e-mail će pratiit i preporučeno pismo, a oni koji se i treći put u istoj godini ilegalno okoriste zaštićenim sadržajem biće kažnjeni ukidanjem pristupa internetu ili novčanom kaznom. Oni se mogu novčano kazniti sa 1.500 evra, kao i suspendovanjem naloga na mesec dana.

Najmanje 100.000 upozorenja je putem e-maila poslato od početka oktobra.

Francuska levica je kritikovala zakon rečima da je on drakonski i da je protivan civilnim slobodama kao i da je neefikasan i prevaziđen. Zakon je pre svega uperen prema peer-to-peer sajtovima ali se ne odnosi sa sajtove sa direktnim preuzimanjem ili strimingom. Studija univerziteta u Renu, objavljena ranije ove godine, je pokazala da se sve veći broj korisnika interneta, koji koriste ilegalana download, okreće novim načinima pristupa materiju koji nije pokriven zakonom.

Neimenovani pravnik koji radi za telo za nadzor interneta rekao je ove nedelje za Le Figaro preo uzvratni mejl jednog „pirata“, kome je prethodno poslato pismo upozorenja.

„Da istina je, skinuo sam epizodu te serije. Nisam imao izbora. Pratio sam celu sezonu i navukao sam se. Neću više to raditi ali molim vas dozvolite mi da skinem poslednju epizodu“, napisao je čovek. Jedan mladić je poslao uzvratno pismo u kojem kaže da je namestio sat da mu zvoni u šest sati izjutra kako bi skinuo omiljenu muziku verujući da sistem nadgledanja neće biti uključen u to vreme.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu