Indijska astrologija

Ići dole

Indijska astrologija

Počalji od Tornado taj 2011-01-01, 03:32

Pre skoro 8000 godina vedski mudraci su verovali da je rodjenje pojedinca, ciji vek je ogranicen, locirano u Vecnosti - u totalnosti univerzalne svesti. U toj tacki su i sadrzani proslost, i sadasnjost i buducnost u svom jedinstvu. Oni su poznavali zakone akcije i reakcije, i mogucnost usmeravanja akcije u pravcu razvoja svesti.

Jedan od osnivaca indijske astrologije bio je Maharisi Parasara , on je dobro poznavao sve matematicke i astroloske zakone. Svi dogadjaji su za njega bili sadrzani kao tockici u univerzalnom satu. Jedan dogadjaj, je bio uzrok sledeceg itd. On je svoju svest poistovetio sa univerzalnom svescu kreativne inteligencije, tako da je bio u stanju da cita nevidljive dogadjaje.
Takvo stanje svesti se zove Djotis mati pragia ili sveznajuca svest u punoj svetlosti.

Odnosno, to je spoznaja svoje sopstvene prirode.

Slicno i mi sami mozemo kroz spoznaju sebe (bica) da spoznamo i sudbinu, odnosno vreme koje dolazi. Spoznajuci sebe mi osvetljavamo licni put i uklanjamo mrak (neznanje), koje prividno postoji u nama. Indijska astrologija se naziva Jyotish (Djotis), sto znaci svetlo i povezuje se sa ocima i vidom.
Simbolicno receno - tamo gde postoji svetlost mozemo i da vidimo.
Gde ne postoji svetlo, ne vidimo i sudaramo se sa razlicitim preprekama.

U ovom kontekstu svetlo se definise, kao svetlo svesti.

Ono sto posejemo, to cemo i poznjeti.
Ono sto nam se dogada sada, rezultat je proslih akcija.
Ono sto ce da se odigra u buducnosti, moze delimicno da se izmeni delovanjem u sadasnjosti.

Treba steci sposobnost da se sadasnja realnost pretvori u pozitivnu buducu realnost. Svojim zeljama, mislima i akcijama treba da stvaramo one odgovore u buducnosti koje zelimo. Znajuci svoje najdublje misli, i sami mozemo spoznati kako Univerzum misli. Osnova nasih misli je i osnova Kosmosa i svih planeta. Sve je medjusobno povezano i sve je u interakciji.

Djotis ima tri osnovne grane: Samhita, Ganita i Hora.

Samhita - se bavi globalnim pojavama, kao sto su ekonomija, zetve, vreme, ratovi.

Ganita - opisuje poreklo i strukturu kosmos.

Hora - je nauka u predvidjanju za pojedinca ili organizaciju.


ZODIJAK

Zodijak je zamisljena sfera koja zaokruzuje nebo i unutar koga planete putuju svojim orbitama. Taj prostor je podeljen na 12 jednakih delova, od po 30 stepeni.

Sideralni zodijak je fiksni zodijak, ciji znaci odgovaraju konstelacijama fiksnih zvezda.

Tropski zodijak je pokretni zodijak u kojem znaci ne odgovaraju uvek i konstelacijama cije ime nose, zapravo i tropski zodijak je fiksan ali ne u odnosu na konstelacije, vec u odnosu na planetu Zemlju i vezan je za godisnja doba.

Indijska astrologija se zasniva na sideralnom (zvezdanom) zodijaku. Razlika izmedu tropskog i sideralnog zodijaka nastaje usled tzv. precesije ekvinoksa, koja iznosi 1 stepen na 72 godine.

Svakih 25 900 godina ova dva zodijaka se podudaraju, jer to je vreme za koje precesija napravi pun ciklus. Trenutno razlika imedju ova dva zodijaka iznosi oko 24 stepena, te se cesto ova dva sistema mesaju ili cak poistovecuju za sta nema osnove.

Tehnicki, djotis funkcionise na sledeci nacin:
Matematicki proracuni se zasnivaju na multiplima primordijalnog ciklusa trojstva, koji daje devet planeta, dvanaest znakova i dvadeset sedam konstelacija.
Iz polozaja nebeskih tela u vreme rodjenja moguce je izracunati sekvencije razvojnih trendova zivota pojedinca, poslovne organizacije ili nacije.

Djotis posmatra dogadjaje u makrokosmosu, da bi predvideo odgovarajuce dogadjaje u mikrokosmosu pojedinca.

Zakoni koji upravljaju evolucijom zvezda i planeta, takodje upravljaju i nasim zivotima. Planete i zvezde nisu objekti koji primenjuju neku spoljnu silu ili spolja uticu na nas. Nebeska tela su koncentrisani izrazi odredjenih priodnih zakona sadrzanih u nasoj vlastitoj svesti i fiziologiji.
Predvidjanje se zasniva na osnovu polozaja 9 planeta, 12 sazvezdja i 27 mesecevih konstelacija.

Sunce (Surja, Sy) predstavlja ego pojedinca, kao i njegovu moc i status koji ce postici.
Mesec (Candra,Ch) oznacava neciji duh i/ili osecanja.
Mars (Mangala, Ma) opisuje snagu, energiju osobe.
Jupiter (Guru, Gu) predstavlja covekovo znanje i srecu.

Svaka kuca predstavlja specificno podrucje zivota, tako na pimer: prva kuca predstavlja unutrasnju prirodu, srecu; a deseta kuca profesionalnu aktivnost i status.
Zajedno, interakcije planeta, znakova kuca i zvezda osvetljavaju sveukupne dogadjaje i tendencije u svakom podrucju zivota.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu