Astečka astrologija - Simboli

Ići dole

Astečka astrologija - Simboli

Počalji od Tornado taj 2011-01-02, 06:09


Kremen - Kamen koji misli

Jer, izvesno je da se svaki kamen u neobrađenom stanju, makar ne bio dragocen, nalazi u stanju kreacije, i sadrži višestruke nade u odnosu na svoj trenutni pojavni oblik. Tako se na primer, obrađen kamen, čim napusti svoje bezoblično stanje, oplemenjuje se i postaje sinonim znanja.

Što se noža tiče, može se reći da je aktivan. Falusnog oblika, služi da prodire, seče, kreše, bode, otvara; to je okrutno oružje, koje oscilira na ideju o smrti i žrtvovanju, aii iznad svega - to je kosmički princip, aktivan kao munja i sunčevi zraci.

Kremeni nož je dvostruk: pasivan i aktivan, muški i ženski. Ali, to samo tako izgleda, jer, uistinu, ovaj instrument-znak-simbol je mnogo više jang nego jin. I s razlogom, jer služi za otvaranje grudnog koša ratnika, čija se srca nude Suncu! Nož od kremena ili obsidijana poprima tada sav svoj simbolizam. Objašnjava i poziva na „odbacivanje zemaljskih stvari" radi ljubavi prema bogovima, prema jednom bogu, prema duhovima, jednom duhu...

Žrtveno oružje služi da prikaže odnos materija - duh, jer pobeđuje materijalne oblike u korist duhovnih. Nije reč o ispaštanju, samokažnjavanju, žrtvovanju, žrtvovanju iz ponosa, mazohizmu ili svojevoljnosti, već o umiranju radi ponovnog rađanja, već o ponovnom postojanju, sada jednog novog boga, očišćenog od zemaljskih tereta. Ovo je trijumf čoveka koji je postigao svoju individualizaciju (pojedinačno raspoznavanje), pobedom sopstvene duhovnosti nad nagonima.

Karakter Kremena
Tvoja ličnost je mešavina ambicije i imaginacije. Kao što govori i sama reč „kremen", fleksibilan si samo a priori, dok si, zapravo, vrlo žestok, čak despot. Oslanjaš se na jednu energičnu afirmaciju sebe, što konsoliduješ poštovanjem velikih principa, a to povlači i naginjanje ka snažnim osećanjima i bezuslovoj moralnosti. Ovi aspekti tvoje ličnosti - reski, autoritativni i neukrotivi - ublaženi su, srećom, sklonostima ka harmoniji i voljom za prilagođavanjem i miroljubivom koegzistencijom. U stvari, poznaješ i svoje vitalne, i svoje nervozne snage, kao i svoje impulsivne energije, koje te mogu zaslepiti ako su loše usmerene. Zato prihvataš disciplinu, propise, okvire, koji omogućavaju da se obrazuješ, pravilno vaspitavaš i usmeriš. Mada bi želeo da izbegneš pokornost dobrim običajima, ceniš njihovo postojanje, jer znaš da služe kao prepreka tvojoj nagloj, plahovitoj prirodi. Ideje i osećanja koja te animiraju čine takođe, deo tvog velikog orkestra.

Seksualnost Kremena
Tvoja seksualnost je moćna. Imaš tople nagone, kojima je potrebno da se velikodušno iskažu. Ipak, ne dopuštaš da te ponesu previše brutalni ili agresivni impulsi. Nikada se neđeš prepustiti seksualnim prohtevima u kojima nema takta, učtivosti i odanosti. Zato te tvoje partnerke smatraju plemenitim i delikatnim. Ipak, ako budeš preterivao u toj stidljivosti, izlažeš se opasnosti da budeš mlak ljubavnik. Zamišljaćeš i predlagati zagrljaje pune iščekivanja i raskošnih uživanja - ali, na kraju ćeš uvek biti sa rukom na srcu, izigravajući časnog ljubavnika i aristokratu seksualnosti. Ove suprotnosti u tvom seksualnom ponašanju, podudariće se sa tvojim večnim kolebanjima: da li da se prepustiš svojim nagonima i zanosima, ili da ih kočiš, „poburžoaziš", pod izgovorom zdravog morala, poštovanja principa i pravila života „ispravnog" u svim svojim manifestacijama.

Pošto ti se to dešava u mnogim situacijama, ti si istovremeno heroj i antiheroj. Heroj, zato što se hvališ jednim superiomim statusom, odvajajući se od banalnog i osrednjeg, nagoveštavajući da ćeš biti izuzetan ljubavnik, sposoban da ponudiš brda i doline svojim saputnicama u domenu zadovoljstva. Antiheroj, kada se koji razbuktali zanosi i tvoje strasti visoke seksualne voltaže, završe platonskom ljubavlju. U tom slučaju, uzdižeš svoja osećanja do nivoa velikodušnošti i stihovnog spajanja sa drugim, na uštrb telesnog zadovoljenja. Kada se ovo dogodi, tvoja seksualnost se može okrenuti ka rafiniranom erotizmu, i čak ka nekim perverzijama.

Tada je reč o materijalizaciji tvojih fantazija, i o naginjanju ka nekim posebnim vrstama sladostrašca. U stvari, potrebno je shvatiti da si potpuno nezavisnog tela i duha, i onemogućen da živiš zaista oslobođen, koristiš se ovim izgovorom da bi došao ,,do vazduha". To objašnjava tvoju ljubav prema erotizmu, ljubavnim igrama i njenim ,,zabranjenim igrama", naravno, pod uslovom da to niko ne zna.

Kremen Meseca Vode (2. - 21. februara)
Originalna liènost, sklona utopiji. Želeo bi da si slobodan, nezavisnog duha i srca, u svakom trenutku spreman za pustolovinu. Ipak, ne možeš se potpuno otrgnuti od konvencije, principa i moralisanja. Moraš pronaći kompromis između čari i zavodljvosti slobode, i pokoravanja moralnim i tradicionalnim propisima.

Istovremeno si klasičan i nadrealan. Potrebna ti je stalna promena, da ti život ne bi bio dosadan. Nadaren si za neke umetnosti: pisanje i slikarstvo, pre svega voliš da poigravaš metafizikom, da se odvojiš od previše banalne i monotone stvarnosti svakodnevnog života, i da se baciš u intelektualne i sentimentalne teorije o budućnosti. Ali otkrivaš da si konstantno nezadovoljan projektima koji se ne ispunjavaju, i osećanjima kojima nedostaje prava dubina. Zbog tog što želiš da si nezavistan, ne možeš a da konstantno ne oklevaš. Otuda tvoji nemiri i frustracije.

Kremen Meseca Proleća (22. februar - 13. mart)
Kod tebe postoji apsolutno dvojstvo između odgovornosti i neodgovornosti, volje i nesigurnosti, racionalnog i iracionalnog... Tvoja ličnost se guši u duševnim nostalgijama, u nestrpljenjima, praćenim stanjima nemira. Tražiš sreću van sadašnjosti, i u futurističkim idejama ili osećanjima zadovoljavaš se oživljavanjem prošlosti. Dosta si melanholičan, jer bi želeo da iskoračaš sa utabanih staza i iz „diskretnog buržoaskog šarma".

Želiš promenu, želiš nešto drugo. Ali, ne znaš šta! Znaš da si bogat u idejama i osećanjima, da imaš intuiciju i imaginaciju, ali opredelio si se za usamljen stil, možda zato da bi drugi saosećali sa tobom. Postoje dva moguća usmerenja: odlazak u jednu marginalnu egzistenciju, uključujući poroke i rizike, ili da se ukoreniš u nekoj poštenoj i maloj sreći, sa saputnicom i stabilnim zaposlenjem.


Kremen Meseca Cveća (14. mart - 2. april)
Imaš hiper razvijenu senzibilnost, koja je u sukobu sa objektivnošću, voljom i zdravim razumom, koji su podjednako jaki. Otuda neravnoteža i problemi ličnosti. Mešavina metafizičkih nemira, tipa sete, sa težnjama ka beskrajnom i ka slobodi... Ali, sigurno je da se u poslednjem trenutku uvek vraćaš samo sebi, što je istovremeno i povratak ravnoteže. Otuda dvojstva u raspoloženjima, osećanjima i ponašanju. Senzibilitet utiče na razum, što ti daje kreativne sposobnosti, osećaj za psihološko i duhovno, čak i jasnovidost.

Ponekad je teško rešiti tvoj suprotan stav u odnosu na druge. Ponekad si ekspanzivan, otvoren za komunikaciju, velikodušan, spontan, altruista. Drugi put si povučen, stidljiv, i ćutljiv. U tvojim motivacijama najteže je shvatiti izvesnu mešavinu entuzijazma i vatrenosti (što ide gotovo do nestabilnosti u pogledu tvojih sentimentalnih projekata), i intimističkog, usamljeničkog stava - koji ti može prijati samo kada si sam sa sobom. Konflikti nastaju kada pokušaš da svoje snove sanjaš na javi. Gajiš kult sećanja, naročito ako se radi o osećanjima. Imaš sklonosti za pisanje, psihologiju, parapsihologiju, radove koji zahtevaju imaginaciju i poeziju.

Ponekad se ponašaš krajnje nepromišljeno, što je štetno za tvoj razvoj. Sklon si da podlegneš uticajima i sugestijama; jedna reč ili stav obojeni afektivnošću, i projektuješ se izvan stvarnosti. Zbog toga je tvoja egzistencija nekako neodređena, previše sanjalačka; ona je možda lepa, kada se posmatra sa strane, ali malo je efikasna u rezultatima.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu