Astrologija Mesečevog čvora

Ići dole

Astrologija Mesečevog čvora

Počalji od Tornado taj 2011-01-02, 07:22


Šta su Mesečevi čvorovi?
Sunce obiđe Zemlju za godinu dana krećući se oko nje kružnom putanjom po jednom ravni, koju nazivamo ekliptika. U blizini ove ravni kruži Mesec kao i druge planete. Ali ne sasvim tačno, već jednom koso postavljenom ravni sa otklonom od 5 stepeni u odnosu na ekliptiku. U projekciji na fiksne zvezde Sunčeva putanja (ekliptika) i Mesečeva putanja se dele na dva dela, koja leže jedan naspram drugog u zodijaku. Mesta preseka se nazivaju Mesečevim čvorovima. Za vreme svog obilaska oko zemlje u 28 dana Mesec preseče Sunčevu putanju u smeru jug-sever. Ovaj presek nazivamo uzlazni ili severni Mesečev čvor. 14 dana kasnije preseče Sunčevu putanju u smeru sever-jug i ovu tačku preseka obeležavamo kao silazni ili južni Mesečev čvor. Mesečev čvor ne zadržava svoje mesto, već se neprestano pomera u smeru istok-zapad, to jest u suprotnom smeru od zodijaka i to postupno napedovanje u jednom mesecu iznosi 1˝ stepen. Obilazak Mesečevog čvora kroz zodijak traje 18,6 godina. To je relativno dugo kretanje, kada se izjednači sa kretanjem planeta. Ova brzina Mesečevog čvora leži između onih kojom se kreću Jupiter (vreme obilaska 12 godina) i Saturn (vreme obilaska oko 29 godina). Ipak to kretanja daje jedan interesantan element – različiti ljudi imaju različit položaj Mesečevog čvora, kako u znaku, tako i u kući.

Osa Mesečevih čvorova kao razvojna linija
Uzlazni (Severni) i silazni (Južni) Mesečev čvora uvek stoje jedan nasuprot drugog, a linija koja ih povezuje predstavlja osu Mesečevih čvorova, koja je značajna za razvoj. Mesečevi čvorovi grade put. Uzlazni čvor leži direktno ispred osobe na zemlji u smeru, u kojem osoba mora da ide napred, da bi stigla u budućnost, a iza nje ovaj put teče u smeru ka silaznom Mesečevom čvoru. To je prošlost osobe, u koju ona naravno može da se vrati. Linija Mesečevih čvorova deli i Mesečevu putanju na jednu gornju i jednu donju polovinu, koja uvek počinje sa uzlaznim odnosno silaznim Mesečevim čvorom.

Uzlazni Mesečev čvor je mesto na kojem treba da se krene napred, čime se potpomaže proces razvoja ili proces sazrevanje. Gornji deo putanje Meseca može izjednačiti sa vidljivim delom zodijaka, koji stoji iznad horizonta. U njegovom gornjem delu putanje je Mesec kojeg smo uglavnom svesni, s njim možemo svesnije da funkcionišemo nego u donjem delu putanje. Ali se to ne može izjednačiti sa fazama Meseca; ova definicija nema ništa sa takozvanim rastućim i opadajućim Mesecom.

Uloga uzlaznog Mesečevog čvora
U klasičnoj astrologiji, u vezi s Ascendentom se kaže da su planeta ili planete koje se u vreme rođenja upravo penju na horizont, naročito važne za čoveka, koji je u pitanju, posebno za njegovu budućnost, one vode njegovu sudbinu. Savremena definicija glasi: Planete, koje stoje iznad Ascendenta, dakle u XII kući, su za dotičnog čoveka neka vrsta unutrašnje zvezde vodilje, jer je XII kuća - kuća unutrašnjih dimenzija, o kojoj mi na početku svog života jedva da nešto i znamo, ali tokom svog života polako dolazimo do toga i tada se menjamo, razvijamo i postajemo svesniji. Slično se može definisati i uloga uzlaznog Mesečevog čvora. Planete, koje stoje u blizini ovog Mesečevog čvora, imaju naročito značenje. One su jedna vrsta psihičke zvezde vodilje. U pogledu na našu psihu, na naša JA-osećanja trebalo bi da posvetimo posebnu pažnju ovim planetama.

Psiha, koja u deteta još vlada celim bićem, psihičko JA, koje se tek u kontaktu oseća iskusnim i potvrđenim - zapravo je Mesec. Za razliku od Sunca koje je svesno JA, koje se nalazi na određenom mestu i odatle zrači, raste i širi se, Mesec je psihičko JA, kome su potrebni drugi da bi se potvrdilo i postalo svesno svoga JA. I kada čovek odraste Mesec je i dalje u igri i svoje odluke donosi kao i pre preko JA-Meseca, odnosno JA-osećanja. Međutim odrastajući skloni smo da ovaj JA-Mesec polako prigušimo i to putem JA-Sunce, do koga više držimo, da ga njim na kraju i zamenimo. Međutim, potpuno isključivanje osećanja ukazuje da smo ostali infantilni i da pokušavamo to da prikrijemo.

Samo čovek koji je razvijao ne samo JA-Sunce, već i JA-Mesec, može stvarno da odraste. Ova celovitost razvijanja događa se preko Mesečevog čvora. Mi, dakle, moramo senzitivno da zapažamo kontakte i oni moraju uvek svesno da se dožive. Uzlazni Mesečev čvor nas uči da se u kontaktu držimo opušteno, da regujemo prirodno, senzitivno i da pri svakom doživljavanju kontakta rastemo. Mesečev čvor dopušta da JA raste kroz potvrđivanje, koje se spoznaje u tim kontaktima. Posle svakog kontakta, znamo više nego pre, ne bezuslovno iz intelektualnog razrešavanja događanja ili mehanike, po kojoj postupamo, već iz neposrednog, supstancijalnog, senzitivnog doživljavanja i intuitivnog saznavanja.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu