Kako tumačiti aspekte u natalnom horoskopu?

Ići dole

Kako tumačiti aspekte u natalnom horoskopu?

Počalji od Tornado taj 2011-01-02, 07:28


U zavisnosti od planeta koje se nalaze u aspektu orbis moze blago odstupati od navedenog. Ukoliko je reč o dva malefika čiji aspekat jača, može se uzeti u obzir i širi orbis, dok se u slučaju separacionog kretanja držimo određenih standarda. Takođe, kod sporih planeta [Uran, Neptun, Pluton] ćemo ozbiljnije shvatiti manji orbis 1-3° ukoliko su one lični vladari horoskopa ili ugrožavaju značajne lične tačke, njihove vladare ili vrhove kuća.

Brzina i smer kretanja [direktan ili retrogradan hod] planeta će uticati na razmatranje intenziteta samog aspekta. Ukoliko se Venera nalazi iza Saturna [Venera na 12°, a Saturn na 14°] ovaj aspekat će tek biti realizovan vremenom i nazivamo ga aplikacioni. Snažan je i konstantan. U suprotnom, kada su obe planete u direktnom hodu, i Venera na višem stepenu [Venera na 14°, a Saturn na 12°] aspekat se naziva separacioni jer se Venera, koja je u navedenom slučaju telo koje se brze kreće, udaljava iz odnosa a od aspekta ostaje snažan osećaj straha i negativno sećanje. Ukoliko je Venera retrogradna i na višem stepenu ona se vraća ka Saturnu i aspekat se takođe smatra aplikacionim, intenzivnim.
Planeta po prirodi uticaja može biti benefik ili malefik.

BENEFIK je naziv za planetu sretnog uticaja sto su Venera i Jupiter. Ukoliko su dobrog kvaliteta [dostojanstva], srećno položeni u kući, znaku i povoljno aspektovani u natalnoj karti Mesec, Merkur i Sunce se takođe ubrajaju u ovu grupu.

MALEFIK je definicija za planete koje su negativnog uticaja, Mars, Saturn, Uran, Neptun, Pluton. Ukoliko je negativno aspektovan ili slabog dostojanstva, ugrožen teškom aspekturom Merkur se takođe smatra planetom disharmoničnog uticaja.

Orbis i orbisna priroda

* ORBIS je dozvoljeno odstupanje izrazeno u stepenima (°) pri formiranju aspekata u astroloskoj karti.

* Logika ORBISNE PRIRODE je da se svaki stepen do egzaktnog aspekta računa kao pokazatelj koji govori da se aspekat odnosi na odgovarajuću kuću. Pruza detaljnije informacije o samom aspektu, čak i bez tumačenja znaka ili kuće u kom se planete nalaze. Tako, orbis od 1° ukazuje da dve planete u međusobnom odnosu imaju prirodu Ovna, i odnose se na natusa lično, orbis od 3° je prirode Blizanaca, i njegovu III kuću, te se odnosi na braću i sestre, način komunikacije.

Ptolomejevi aspekti

Nakon sto smo upoznali natalnu kartu, zodijačke kuće i znakove, planete i dignitete vreme je da predstavimo pojam aspekta. Planete koje se nalaze na određenom rastojanju [pod utvrđenim uglovima] jedna od druge jesu u svojevrsnom odnosu. Ako zamislimo da je natalna karta prostrana pozorisna scena, planete su glumci a astroloska polja zasebne prostorije, u kojima vlada zodijački znak koji će opisati scenografiju - udaljenost na kojoj se planete nalaze mozemo nazvati odnosom ili aspektom.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu