Božićna trpeza - recepti

Strana 1 od 4 1, 2, 3, 4  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Božićna trpeza - recepti

Počalji od Tornado taj 2011-01-02, 14:50

Knedle kao prilog pečenju

POTREBNO:
1kg krompira
1 kašika ulja
40g margarina
2 cela jajeta + žumance
8 kašika griza
8 kašika brašna

PRIPREMA: Skuvati krompir pa napraviti pire, dodati jaja, omekšali margarin, griz, i bašno. Umesiti testo kao za uštipke pa kašikom vaditi knedle i spuštati u kipuću vodu. Kada su gotove, posuti po njima sitno iseckanu mirođiju. Služiti uz pečenje a mogu se koristiti i uz gulaš kao prilog.

Nikola Tesla

Tornado
Admin
Admin

Broj poruka: 13254
Datum upisa: 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Valjevska pogača

Počalji od Tornado taj 2011-01-02, 14:51

Ovo je slatka pogača koja se može praviti za slave i druge verske paznike.

Potrebno je:

300g brašna
100g šećera
3 jajeta
60g butera
20g kvasca
2 kašike mleka
250 svih šljiva
jaja za premazivanje

PRIPREMA: Ostaviti kvasac da nadođe. Umesiti testo od brašna, butera, šećera i jaja. Dobro izradjeno testo staviti na toplo mesto da dostigne dvostruku veličinu a potom podeliti u dva dela. Povaditi iz šljiva koštice, potopiti ih u vino.

Okruglu tepsiju namazati buterom, pa u nju staviti jednu polovinu testa razvijenog veličine dna. Namazati je pekmezom, poredjati suve šljive pa prekriti drugom polovinom testa. Premazati pogaču razmućenim jajima. Peći 40 minuta na 200C.

Nikola Tesla

Tornado
Admin
Admin

Nazad na vrh Ići dole

Pogača Vasilica

Počalji od Tornado taj 2011-01-02, 14:52

Ova pogača se pravi za srpsku novu godinu ili za sv. Vasilija ili kako je u narodu poznat za Mali Božić.

Potrebno je: 1/2 kg brašna, 1 prašak za pecivo, 2 dl jogurta, šolja ulja, malo soli.

PRIPREMA: Zamesiti testo od ovih sastojaka, ostaviti da odstoji dva sata, pa oblikovati pogaču staviti je u okruglu tepsiju, izbosti viljuškom pa peći na 200C 40 minuta. Pre pečenja možemo pogaču ukrasiti sitnim ukrasima napravljenim od brašna vode i soli.

Nikola Tesla

Tornado
Admin
Admin

Nazad na vrh Ići dole

Šaran u pivu za Badne veče

Počalji od Tornado taj 2011-01-02, 14:53

SASTOJCI:

1 šaran od 1kg do 1.5kg
3 glavice crnog luka
50g korena celera
50g pirinča (prethodno skuvanog)
malo aleve ljude papričice
3/4 litre svetlog piva

PRIPREMA: Luk i koren celera prvo izdinstamo. Očišćen šaran se iznutra premaže sa malo senfa i napuni pirinčem u koji stavimo malo vegete, bibera, i sitno seckane mirođije, pa položimo na podlogu od crnog luka isečenog na kolutove, korena celera isečenog na kockice i istucanih papričica, nalijemo pivom, posolimo, posudu poklopimo i dinstamo u rerni. Kad je riba gotova, izvadimo je, ocedimo, a bujon kuvamo dok ne uvri do polovine, pa propasiramo kroz sito. Papričice i povrće služe ovde kao sredstvo za zgrušavanje. Umak po potrebi dosolimo, dodamo maslaca i time prelijemo šarana.

Nikola Tesla

Tornado
Admin
Admin

Nazad na vrh Ići dole

Riblja čorba

Počalji od Tornado taj 2011-01-02, 14:53

SASTOJCI:

4 glavice crnog luka
ulje, ljuta aleva paprika,
lorber, biber u zrnu
1/2 litre kuvanog paradajza
fant za riblju čorbu
1dl belog vina
aleva slatka

PRIPREMA: Luk dinstati sa malo vode, dodati ulje, alevu, alevu ljutu, lorber, biber, sve to preliti 1 litrom vode pa kuvati 30 minuta. Dodati kuvani paradajz i vino. Bez ribe kuvati još 1 sat, pa dodati razmućen fant za riblju čorbu, dodati ribu i kuvati još 30 minuta. Zapržiti belom zaprškom.

Nikola Tesla

Tornado
Admin
Admin

Nazad na vrh Ići dole

Sarmice od zelja

Počalji od Tornado taj 2011-01-02, 15:02

SASTOJCI:

30 listova vinove loze (ili blitve)
1/2 kg mesa
2 glavice luka
80g pirinča
1 jaje
1 čaša belog vina
ulje, brašno

PRIPREMA: Skuvati pirinač, popariti vinovo lišće da omekša, pa izdinstati luk i meso. Uviti sarmice, naliti vodom da ogreznu, pa napraviti blagu zapršku i dodati belo vino. Sve to ostaviti da se zapeče u rerni.

Nikola Tesla

Tornado
Admin
Admin

Nazad na vrh Ići dole

Božićna trpeza

Počalji od Tornado taj 2011-01-04, 08:25

Česnica

Sastojci
kilogram belog brašna
2 kašike masti
pola litra mlake vode
prašak za pecivo
so

Priprema
Mlaku vodu sipati u posudu u kojoj je brašno, dodati so, rastopljenu mast i prašak za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da stoji. Oblikovati česnicu kao pogaču, u nju stavite novčić i ukrasiti je po želji. Česnicu peći najpre na jakoj, pa na slabijoj vatri dok ne porumeni. Kada je pečena, uvijte je u krpu da malo odstoji i dok je još topla iznesite je na trpezu.

Pitice od povrća

Sastojci
400 g brašna
100 g svinjske masti
500 g mešanog povrća
300 g majoneza
začin za garniranje
sok od limuna
biber
so

Priprema
Brašno, dva prstohvata soli i mast sipajte u posudu i sa vodom zamesite testo. Hladite ga oko 30 minuta. Rernu zagrejte na 190 stepeni. Testo rastanjite, napravite veće kuglice, probodite ih na par mesta i pecite oko 15 minuta. Skuvano povrće sitno iseckajte, pomešajte ga sa majonezom i začinite solju, biberom, kao i sokom od limuna. Ovako napravljenim nadevom punite kuglice testa i pre serviranja ukrasite ih grančicama začinskog bilja.

Pileće rolnice

Sastojci
4 fileta od pilećeg belog mesa
150 g mlevenog mesa
veća glavica luka
2 kašike rendanog sira
40 g putera
zeleni začini po želji
oraščić
so
biber

Priprema
Mlevenom mesu dodajte rendani sir i začine. Smesom premažite filete, urolajte i uvaljajte u brašno. Posebno izdinstajte na puteru sitno seckani luk, a zatim pržite rolnice nekoliko minuta. Po završetku isecite rolnice na kolutove i služiti ih tople.

Pršuta sa pilećom salatom

Sastojci
400 g belog pilećeg mesa
200 g pršute ili praške šunke
200 g majoneza
200 ml kisele pavlake
100 g prepečenog susama
so
biber
limun

Priprema
Obariti belo pileće meso, iseći ga na kockice, dodati pavlaku, majonez i prepečen susam. Po mogućstvu kuvati u teflonskom tiganju bez masnoće. Posoliti i pobiberiti po ukusu. Na listove pršute ili praške šunke staviti salatu po želji, urolati i iseći na manje rolnice.
Tako isečeno poređati na tanjir preko kolutova limuna.

Pile u sosu od crnog vina

Sastojci
1,5 kg pileta
150 g dimljene slanine
16 struka luka vlašca
2 kašike brašna
so
biber
timijan
list lorbera
2 dl konjaka
500 ml vina

Priprema
Oprati pile, obrisati ga i iseći makazama za meso na osam delova. Sitno iseckati slaninu. Luk očistiti. Kockice slanine propržiti, dodati luk i uz mešanje nastaviti sa prženjem dok se ne dobije zlatnožuta boja. I jedno i drugo izvaditi iz posude. Komade piletine posoliti, pobiberiti i uvaljati u brašno. Ispržiti meso na masti kako bi sa svih strana dobilo lepu zlatnožutu boju. Dodati timijan i lorber. Preliti konjakom, vratiti u lonac kockice slanine i luka. Preko piletine preliti vino, poklopiti i krčkati još oko sat vremena. Zatim izvaditi komade piletine, poklopiti ih i ostaviti u zagrejanoj rerni, na toplom. U loncu malo prokuvati sos. Rasporedite komade piletine sa lukom po tanjirima i preliti sa malo sosa. Dodati ostale sastojke.

Markiza torta

Sastojci
2 pakovanja piškota
250 g putera
9 jaja
250 g šećera
300 g čokolade za kuvanje
500 g slatke pavlake
ekstrakt ruma
šolja mleka

Priprema
Posudu u kojoj ćete spremiti tortu premažite puterom. Mleko sipajte u duboki tanjir i kanite u njega nekoliko kapi ekstrakta ruma. Umačite piškote i slažite ih dok njima ne pokrijete dno. Odvojte žumanca od belanaca. Čokoladu stavite na foliju i otopite je u rerni na niskoj temperaturi. U međuvremenu penasto umutite puter i žumanca. Masa mora biti ujednačena. Zatim u nju polako dodajte otopljenu čokoladu i mešajte dok se masa ne izjednači. Umutite belanca i šećer tako da dobijete čvrst šne. Zatim taj šne polako dodajte masi od čokolade i putera neprestano mešajući, najmanjom brzinom miksera. Masu sipajte u šerpu i po njoj naslažite preostale piškote koje ste prethodno umočili u mleko. Stavite u zamrzivač. Torta može da se čuva u zamrzivaču više dana.
Dva sata pred služenje izvadite posudu u kojoj je torta i potopite je u vrelu vodu tako da voda bude do gornje ivice šerpe. Kada se po rubovima torte pojavi rastopljeni fil, tortu prevrnite na tanjir. Premažite je umućenom slatkom pavlakom i dekorišite po želji.

Doboš torta

Sastojci
200 g maslaca
200 g šećera
vanilin šećer
4 žumanca
2 kašike ruma
200 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
4 belanca

Fil
puding od čokolade
20 g kakaoa
150 g šećera
pola litra mleka
250 g maslaca

Priprema
Maslac mutiti sa šećerom, žumancima, vanilin šećerom i rumom. Postepeno dodavati brašno sa praškom za pecivo i na kraju umućena belanca. Masu sipati u odgovarajući kalup i peći na 220 stepeni, 10 minuta svaku koru od ukupno 7 (otprilike po tri supene kašike testa). Posebno skuvati puding po uputstvu na kesici. U ohlađen puding dodati umućen maslac i sve izmutiti mikserom. Svaku koru premazati ovim kremom, osim poslednje. Na kraju preliti tortu karamelom od 300 g šećera, koji se prethodno, dok je toplo, raseče na 12 delova da bi se torta lakše sekla.

Nikola Tesla

Tornado
Admin
Admin

Nazad na vrh Ići dole

Re: Božićna trpeza - recepti

Počalji od Tornado taj 2011-01-04, 10:17

SVINJSKI KARE SA JABUKAMA

Za 6 osoba: svinjski kare od 1,5 kg, veća crvena i zelena jabuka, 50 g integralnog keksa, 30 g struganog parmezana, grančica žalfije, 30 g maslaca, maslinovo ulje, so i biber.

Pažljivo očistite vrhove kostiju koje vire iz karea i oštrim nožem zasecite kare između svake kosti. Jabuke operite, ali ih nemojte ljuštiti. Isecite ih na četvrtine, uklonite semenke i isecite na tanke kriške. Svaki usek na kareu posolite i pobiberite i u njih naizmenično ubacujte po jednu krišku crvene i zelene jabuke. Kare uvežite kanapom da jabuke ne bi ispale dok se meso peče. Keks ubacite u najlon kesu i izdrobite oklagijom.

Žalfiju sitno iseckajte, dodajte mrvice od keksa i strugani parmezan, kare obilato premažite maslacem i poprskajte ovom mešavinom. Meso stavite u pleh u koji ste sipali malo maslinovog ulja, okolo rasporedite listiće žalfije i pecite 60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Kada je meso do pola pečeno prekrijte ga aluminijumskom folijom i nastavite pečenje.

Nikola Tesla

Tornado
Admin
Admin

Nazad na vrh Ići dole

ARBUN PEČEN NA SOLI

Za 4 osobe: očišćen arbun ili bilo koja bela morska riba od 800 g, 2 kg krupne morske soli, po veza svežeg ruzmarina, žalfije i majčine dušice (može i po kašičica sušenog mediteranskog začinskog bilja), 2 čena belog luka, manja glavica crnog luka, pola jabuke, 4 kašike jabukovog sirćeta, maslinovo ulje, so i biber.

Pleh obložite duplim slojem aluminijumske folije. Morsku so pomešajte sa sitno seckanim začinskim biljem, sve ravnomerno rasporedite po plehu i stavite u zagrejanu rernu. Ribu operite, pobiberite iznutra i spolja, u utrobu ubacite po grančicu začinskog bilja ili je dobro istrljajte sušenim začinima. U posebnoj posudi zagrejte 0,5 l vode, kada proključa ubacite po grančicu začinskog bilja, poklopite, isključite ringlu i ostavite da se hladi. Ohlađenu aromatičnu tečnost procedite i sačuvajte za prskanje soli.

Toplu morsku so poprskajte ovom vodom, vratite u rernu da se osuši i postupak ponovite još dva puta. Kada se so sasvim stvrdne preko nje položite ribu i pecite po 10-15 minuta sa obe strane na temperaturi od 180 stepeni. Crni i beli luk iseckajte i stavite u manju posudu, posolite, prelijte jabukovim sirćetom i ostavite da odstoji 5 minuta. Jabuku isecite na kockice, dodajte mešavini luka i sirćeta, pobiberite, sipajte 4 kašike maslinovog ulja i snažno promešajte. Pečenu ribu prelijte pripremljenim prelivom i služite uz baren krompir i blitvu.

Nikola Tesla

Tornado
Admin
Admin

Nazad na vrh Ići dole

ĆUREĆI ROLAT SA SENFOM

Za 4 osobe: 600 g ćurećih grudi u komadu, 150 g pileće džigerice, 4 kriške hleba, jaje, 80 g senfa, veza peršuna, 30 g struganog parmezana, 1 dl mleka, 0,5 dl belog vina, manja glavica crnog luka, grančica žalfije, maslinovo ulje, so i biber.
Luk izdinstajte na malo ulja, dodajte džigericu, dinstajte 3-4 minuta, ocedite i izmiksajte zajedno sa seckanim peršunom.

Dodajte jaje, hleb koji ste prethodno potopili u mleko, izgnječili i ocedili, parmezan i senf. Promešajte da se sve sjedini. Meso istanjite tučkom i premažite filom, umotajte u rolat, uvežite kanapom i na brzinu ispecite sa svih strana, zalivajući vinom. Rolat prebacite u podmazan pleh u koji ste poređali listiće žalfije, posolite, pobiberite i pecite 40 minuta u rerni zagrejanoj na 190 stepeni.

Nikola Tesla

Tornado
Admin
Admin

Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 4 1, 2, 3, 4  Sledeći

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh

- Similar topics

Dozvole ovog foruma: