Dva osuđena lekara ostaju bez licence

Ići dole

Dva osuđena lekara ostaju bez licence

Počalji od Tornado taj 2011-01-05, 05:32

Žarko Milošević


Pored neurohirurga dr Eugena Slavika, koji je zbog primanja mita ostao bez dozvole za rad u trajanju od šest godina, licencu će izgubiti i dr Nebojša Zlatanović, dečji hirurg Kliničkog centra Kragujevac. Oba lekara su u sudskom postupku pravosnažno osuđena, što je jedini uslov da bi bila pokrenuta procedura oduzimanja dozvole u Lekarskoj komori Srbije. Oni su i prvi zdravstveni radnici u našoj zemlji kojima će biti oduzeta lekarska licenca.

Zvanična odluka o oduzimanju licence dr Slavika biće doneta u ponedeljak, dok se za dr Zlatanovića još čeka da sud zvanično komori pošalje presudu, objašnjava dr Tatjana Radosavljević, direktora Lekarske komore Srbije.

- Dva dana pred Novu godinu dobili smo od suda presudu za dr Slavika. Po nalogu suda oduzećemo mu licencu u trajanju od šest godina, počev od dana pravosnažnosti presude. Međutim, zabrana bavljenja profesijom ne odnosi se na period koji on provodi u zatvoru - objašnjava dr Radosavljević.

Ona dodaje da su od suda u Kragujevcu zatražili presudu protiv Zlatanovića. Apelacioni sud u Beogradu povećao je krajem jula prošle godine kaznu zatvora za osam meseci neurohirurgu Kliničkog centra Srbije dr Eugenu Slaviku i osudio ga na četiri godine zatvora zbog primanja mita radi operacije jedanaestogodišnjeg deteta.

Doktor je osuđen jer je u periodu od 8. decembra 2008. godine do 8. januara 2009. na Institutu za neurohirurgiju KCS kao odgovorno lice - načelnik odeljenja operacionog bloka, u više navrata od Žarka Miloševića zahtevao poklon za operaciju kičmene moždine njegovog maloletnog sina.

Žrtva lekara Mila Andrić

Postupak na sudu protiv dečjeg hirurga dr Nebojše Zlatanovića trajao je 12 godina. Ovaj lekar Kliničkog centra u Kragujevcu teretio se zbog smrti male Mile Andrić, koja je prema zvaničnom nalazu, preminula od “trovanja ukrštanjem creva” drugog oktobra 1998. Još nekoliko slučajeva protiv lekara vode se pred srpskim sudovima.

Kroz sličan pakao prolaze i roditelji male Anje Grahovac, koja je kao trogodišnja devojčica umrla posle operacije katarakte u privatnoj klinici “Perfekta” 4. juna 2007. godine. Optužnica je u aprilu 2009. podignuta protiv lekara Dejana Milutinovića, Stanoja Glišića i Božidara Ilića, kao i Milana Vasiljevića. I slučaj Jelice Radović, devetnaestogodišnje devojke koja je preminula 2006. godine posle operacije čukljeva u privatnoj klinici “Decedra”.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu