Gangove stigla dva veka robije

Ići dole

Gangove stigla dva veka robije

Počalji od Tornado taj 2011-01-05, 05:41VIŠE od 200 godina robije izrečeno je tokom prošle godine u Specijalnom sudu. Zatvorske kazne određene su u 19 presuda za više od 50 okrivljenih za organizovani kriminal.

Sudija Maja Kovačević-Tomić ističe da su delioci pravde u ovom sudu doneli rešenja kojima je u skladu sa Zakonom o oduzimanju imovine oduzeto 40 stanova, deset kuća, oko 20 vozila, 730.000 evra, 39 hektara zemljišta... Oduzeto je i više od 26 miliona akcija, vlasnički udeli u tri preduzeća, garaže, poslovni prostori.

Među onima, koji su "zaradili" zatvor su pripadnici kriminalne grupe čiji je pripadnik Danijel Tomić usmrtio policajca Vladimira Grandića. Njima je izrečena ukupna kazna od 48 godina i tri meseca zatvora. Prvostepena presuda, od ukupno 26 godina i sedam meseci zatvora izrečena je Darku Elezu i pripadnicima njegove grupe koji su se, uz prodaju droge, bavili i ucenama.

Pred četiri sudska veća u predstojećoj godini vodiće se više od 20 postupaka sa preko 250 optuženih. Veliki broj ovih suđenja zbog reizbora sudija morao je da krene iz početka, zbog čega pojedini ni posle više od dve godine nisu okončani. To je bio slučaj sa optuženima za zloupotrebe prilikom stečaja brojnih srpskih preduzeća, zatim za zloupotrebe u "Gradskoj čistoći", na carini, a tu su i dva postupka koja se vode protiv optuženih za šverc cigareta tokom devedesetih godina.

Prošlu godinu u Specijalnom sudu obeležio je početak postupaka protiv kriminalne grupe Darka Šarića, koje u ovoj godini, pored optužbi da su trgovali kokainom iz Južne Amerike očekuje novi proces zbog pranja novca. Od značaja je i glavni pretres protiv Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića koji odgovaraju zbog ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića.

Tokom ove godine trebalo bi da započnu i glavni pretresi protiv Milanka Šarančića, bivšeg direktora "Železnica" i lekara sa Instituta za onkologiju protiv kojih su nedavno podignute optužnice. Javnost je zainteresovana i za slučaj Miloša Simovića koji je posle predaje sudu podneo zahtev da mu se ponovo sudi za učešće u ubistvu premijera Zorana Đinđića i za krivična dela počinjena u "zemunskom klanu". Po ovim zahtevima još nije odlučivano, ali je sasvim izvesno da će se tokom ove godine Simović naći pred sudijama. Moguće je i da, u zavisnosti razvoja događaja, tokom ove godine postane i svedok saradnik.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu