Registrovana 2 obolela od H1N1

Ići dole

Registrovana 2 obolela od H1N1

Počalji od Tornado taj 2011-01-06, 19:52Nacionalna laboratorija Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" potvrdila da su dva pacijenta u Beogradu obolela od virusa novog gripa H1N1.

Dvoje obolelih nisu u životnoj opasnosti.

Prvi oboleli (30) je u Institutu za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije i stabilnog je zdravstvenog stanja, dok je druga obolela osoba (20) nakon pregleda kod lekara u domu zdravlja upućena na kućno lečenje, gde se oporavlja.

Institut za javno zdravlje Srbije preporučuje vakcinaciju protiv gripa kao najbolju i najefikasniju meru prevencije.

Preporučuje se da se sve osobe vakcinišu, a posebno one koje pripadaju grupama stanovništva pod povećanim rizikom.

To su osobe sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima, uključujući pre svega šećernu bolest, poremećajima rada bubrega, osobe sa oslabljenim imunitetom, osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, zaposleni i smešteni u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Vakcinacija je preporučena i starijima od 65 godina, zaposlenima u javnim službama koje su u riziku, starijima od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje sa mogućim komplikacijama i težom kliničkom slikom.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2-3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizlazi potreba za vakcinacijom svake godine.

Kon: Ove godine se očekuje da 10 odsto populacije bude inficirano


Obolevanje od gripa tipa A (H1 N1) širiće se u narednom periodu u Srbiji, ali taj virus neće imati jačinu kao prošle godine, izjavio je danas epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Predrag Kon.

Kon je Tanjugu kazao da je prisustvo virusa ustanovljeno kod dve mlađe osobe iz Beograda koje ranije nisu imali nikakve tegobe ili hronična oboljenja i dodao da se ove sezone virus ipak neće tako brzo širiti kao lane.

On je rekao da se očekuje da će 10 odsto populacije biti inficirano ove sezone, imajući u vidu dosadašnje naučne pokazatelje i podatke iz prošle sezone, kada je više od dva miliona ljudi bilo inficirano novim gripom.

Kon je kazao da se, prema analizi koja je urađena za prošlu godinu, u Srbiji svaki deseti inficirani javlja zdravstvenom sistemu i naveo da je pored H1N1, ustanovljeno i prisustvo virusa H3N2, a može se očekivati i virus tipa B koji je registrovan u većem broju zemalja Evrope, a dominantan je u Rusiji.

"Kako se ponaša grip ne zavisi toliko od virusa, nego najviše zavisi od toga koliko ima imunih ljudi", objasnio je Kon, navodeći da budući da je svako drugo dete u Srbiji imuno na novi grip, onda je jasno da on ne može više tako brzo da se širi.

Vojnomedicinska akademija je spremna da reaguje sa preventivnog i kliničkog aspekta zbog pojave gripa A (H1N1) u Srbiji, izjavio je danas načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti VMA Darko Nožić.

On je rekao Tanjugu da je VMA spremna u svakom pogledu objašnjavajući da su "sa preventivnog aspekta, vakcine spremne, a da je sa kliničkog aspekta, klinika uvek otvorena za najteže slučajeve".

"Spremni smo za sve izazove, tako i za 'novi grip'... Novi je bio prošle godine, a sada više nije novi grip", dodao je načelnik Klinike za infektivne i tropske bolesti.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu