Oduzmite decu nesavesnim roditeljima

Ići dole

Oduzmite decu nesavesnim roditeljima

Počalji od Tornado taj 2011-01-09, 09:51Ministarstvo za rad i socijalnu politiku tokom prošle godine iz kandži nemarnih roditelja oduzelo više od 600 mališana

BEOGRAD - Srbija je puna roditelja monstruma!
Samo tokom prošle godine Ministarstvo za rad i socijalnu politiku je iz kandži nemarnih roditelja oduzelo više od 600 dece koja su u svojim porodicama bila životno ugrožena. To je za oko 100 više u odnosu na prethodnu godinu, dok ukupan broj registrovanih mališana žrtava nasilja prelazi 3.200! Dok su ovo zvanični podaci, niko ne zna koliko mališana u Srbiji odrasta u porodičnom paklu.

Da zlo bude veće, broj dece nastradale zbog nebrige roditelja takođe se povećava. Samo u decembru je na ovaj način poginulo troje mališana.

Ljubomir Pejaković, savetnik ministra za rad i socijalnu politiku, kaže za Kurir da je neefikasnost sudstva bila jedan od glavnih razloga što su ovakvi roditelji prolazili maltene nekažnjeno. I dok se neki slučajevi rešavaju godinama, 2010. su, zahvaljujući centrima za socijalni rad, 184 mališana odvojena od nemarnih roditelja i smeštena u sigurne domove.

Dragan Vulević, načelnik odeljenja za upravne i nadzorne poslove u oblasti porodične zaštite, izjavio je za Kurir da je broj ugrožene dece sigurno mnogo veći, ali da centri o njima nemaju saznanja.

- Zato uvek apelujemo na komšije, porodicu, poznanike, pa čak i učitelje da nas obaveste čim primete ili posumnjaju da je neko dete žrtva zanemarivanja, fizičkog ili psihičkog zlostavljanja.

Samo tako ćemo moći blagovremeno da reagujemo - objašnjava Vulević i dodaje da se u poslednje vreme povećala osetljivost sugrađana na slučajeve maltretiranja mališana. Prema njegovim rečima, centar za socijalni rad ima pravo da u roku od 24 sata izmesti dete iz porodice samo u slučajevima kad je ono vitalno ugroženo.

Na pitanje gde završe ta deca, Vulević odgovara da su domovi najčešće odredište ovih mališana. Međutim, interesovanje za hraniteljstvo se povećava, pa se očekuje da će narednih godina mnogo više njih toplinu i ljubav koju nisu imali u svom, dobiti u tuđim domovima.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu