Antireumatici

Ići dole

Antireumatici

Počalji od medena taj 2010-10-25, 18:37

Lokalni proizvodi protiv bolova u mišićima i zglobovima


Danas se u lokalnoj terapiji bola koriste gelovi, kremovi, losioni, flasteri... Na našem tržištu nalazi se ukupno 12 preparata registrovanih kao lekovi, a koji se koriste u lokalnoj terapiji bola. Među njima su oni koji sadrže nesteroidne antiinflamatorne lekove ili kombinacije metilsalicilata sa etarskim uljima ili drugim komponentama, preparati na bazi mentola i drugiIstorijat upotrebe proizvoda za tretman bola počinje još od vremena kada je čovek spoznao svoje osnovne senzacije poput gladi, žeđi, telesne temperature i drugih koje su neophodne za život. Tada se smatralo da je uzrok bola mističan i da ga izazivaju demoni. Kada je početkom šesnaestog veka medicina počela naglo da se razvija, došlo se do saznanja da je mozak sedište emocija, ponašanja i drugih procesa, uključujući i bol. U devetnaestom veku, najvažnija otkrića među lekovima protiv bolova bili su morfin i antiinflamatorni lekovi. Tako je postepeno usledio niz otkrića novih analgetika. Rezultati mnogih istraživanja pokazali su da kod većine slučajeva signal koji je okidač za osećaj bola nastaje na nivou kože. Tako postoji biološka racionala za aplikaciju lekova protiv bola na kožu za tretiranje bolnih stanja, budući da mnogi analgetici, kada se primene oralno, nose rizik od neželjenih efekata.

Danas se u lokalnoj terapiji bola koriste gelovi, kremovi, losioni, flasteri, i to na bazi antiinflamatornih lekova, lokalnih anestetika, mišićnih relaksanasa, lekova protiv neuropatskog bola, ili kombinacija metilsalicilata sa etarskim uljima, proizvodi na bazi kapsaicina itd. Preparati na bazi mentola, eukaliptusovog i drugih etarskih ulja daju osećaj toplote ili hladnoće na mestu primene, pa pacijentima na neko vreme skreću pažnju od osećaja bola.

Kod primene lokalnih preparata protiv bolova pacijente bi trebalo uputiti na nekoliko pravila. Potrebno je od dva do četiri puta, u malim količinama, nanositi preparate na kožu, to jest onako kako je propisano u uputstvu za upotrebu leka, i pažljivo masirati to područje da bi lek prodro kroz kožu. Ako se preparat koristi posle tuširanja, otvaraju se pore i efikasnost će biti bolja jer će se lakše resorbovati kroz kožu. Isti rezultati postigli bi se ako bi se na kožu neposredno pre primene leka stavila topla i nakvašena gaza. Pacijentima bi takođe trebalo naglasiti da obavezno operu ruke pre aplikacije leka, da izbegavaju kontakt sa očima i da ne nanose preparat na kožu koja je oštećena.

Na našem tržištu nalazi se ukupno 12 preparata, registrovanih kao lekovi, a koji se koriste u lokalnoj terapiji bola. Među njima su oni koji sadrže nesteroidne antiinflamatorne lekove ili kombinacije metilsalicilata sa etarskim uljima ili drugim komponentama, preparati na bazi mentola i drugi.

Preparati na bazi metilsalicilata nisu bezbedni za pacijente koji su alergični na aspirin, pa bi njima, kao i onima koji su na terapiji antikoagulansima, trebalo savetovati da porazgovaraju sa lekarom pre nego što počnu da upotrebljavaju te lekove.

Iako nekad ne postignu toliki učinak kao sistemski primenjeni analgetici, lokalni preparati imaju prednosti nad sistemskim: otpimalnu koncentraciju leka na mestu bola, manju koncentraciju leka u organizmu i samim tim manje neželjenih dejstava, manje interakcija, potencijal da se u kombinovanoj terapiji postigne ciljano smanjenje bola, ravnomerno raspoređivanje aktivne supstance na mesto bolnog područja itd.izvor

_________________
Postoje stvari van granica našeg razuma, stvari koje prkose ljudskom shvatanju ovog sveta. Postoji nešto što niste znali, jer niste smeli da znate. Ovde zemaljski zakoni ne važe, prostor nema granica, a vreme ne postoji ...
avatar
medena
Admin: dobrica
Admin: dobrica

Broj poruka : 14227
Datum upisa : 04.09.2010
Lokacija : N.B.K.

http://nisam-tu.4umer.com/forum.htm

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu