Kako beba uči

Ići dole

Kako beba uči

Počalji od medena taj 2010-11-11, 20:00

Imate bebu i prosto ne možete da dočekate da počne da uči da govori, da jednog dana možete da razgovarate s njom, naučite je mnogo čemu što znate, posmatrate jedno malo biće kako raste, razvija se i upoznaje svet oko sebe? U tom slučaju nije na odmet znati ponešto o načinu na koji sasvim mala deca uče, kako biste imali bolju ideju kako da priđete podučavanju svog deteta. Bebe imaju sebi svojstven mehanizam učenja, koji se kasnije menja i koji se prilično razlikuje od načina na koji malo starije dete uči.

Sa otprilike deset meseci bebe usmeravaju svoju pažnju na ono što ih najviše fascinira. To konkretno znači da, ako vi bebi pokažete šarenu, svetlucavu igračku (recimo, zvečku) i belu kocku sa slovima, detetu će pažnju automatski privući ta fascinirajuća svetlucava stvarčica. Ono će čuti ono što mu govorite, ali pošto mu je pažnja usmerena na svetlucavu igračku, smatraće da se ono što pričate odnosi baš na tu zvečku. U tom uzrastu beba još uvek ne shvata šta je ono što joj pričate, samo će izgovorene reči povezati s objektom svoje fascinacije. Ako vi izgovarate "kocka", dete će s vremenom usvojiti da se zvečka kaže kocka.

Tek kasnije - sa otprilike 18 meseci - dete počinje da shvata ono što mu govorite. To znači da će, čak i ako postoji nešto što mu znatno više privlači pažnju, biti u stanju da razume da mu pričate o njemu ne baš zanimljivoj kocki sa slovima. Može i dalje da ga znatno više zanima nešto drugo, ali neće više automatski pretpostavljati da mu pričate baš o onome što ga najviše zanima.
Šta to znači za vas? Znači to da je dobra ideja da obratite pažnju na ono što stimuliše vaše dete. Ako izgovarate naziv predmeta koji je već privukao detetovu pažnju, mališan će brže upamtiti da se taj predmet tako zove - bar dok malo ne poraste i dok ne počne da obraća pažnju na još ponešto osim onog što je trenutno najzanimljivije.izvor

_________________
Postoje stvari van granica našeg razuma, stvari koje prkose ljudskom shvatanju ovog sveta. Postoji nešto što niste znali, jer niste smeli da znate. Ovde zemaljski zakoni ne važe, prostor nema granica, a vreme ne postoji ...
avatar
medena
Admin: dobrica
Admin: dobrica

Broj poruka : 14227
Datum upisa : 04.09.2010
Lokacija : N.B.K.

http://nisam-tu.4umer.com/forum.htm

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu