Kreirajte sami prostor u kojem živite

Ići dole

Kreirajte sami prostor u kojem živite

Počalji od Tornado taj 2010-12-23, 19:31
Jednostavna pravila postavljanja nameštaja pomoćiće vam da postignete maksimalnu funkcionalnost, ali i da povećate estetske vednosti prostora u kojem živite...
Pravilno postavljen nameštaj olakšaće njegovu upotrebu i održavanje, poboljšati interakciju sa ostalim prostornim elementima i povećati opšti kvalitet prostora.

1. Ulazni prostor - opremljen je elementima nameštaja za odlaganje odeće, cipela, torbi I ostalih predmeta koji vlaže ili prljaju prostor. Trebalo bi da budu postavljeni u blizini ulaznih vrata kako bi se stvorila mogućnost što kraćeg komuniciranja i neposrednog odlaganja cipela, jakni, kaputa. Na taj način onemogućiće se unošenje prljavštine u ostale delove stana ili kuće. Elementi nameštaja ulaznog prostora trebalo bi da budu povezani materijalom, bojom i stilom kako bi povećali estetske vrednosti ovog, najčešće malog prostora.

2. Dnevni boravak - prostorija je za okupljanje porodice i prijatelja,te za odmor i razonodu.
Zbog svoje polifunkcionalnosti I najčešće povezanosti sa drugim funkcionalnim grupama, primera radi sa trpezarijom i kuhinjom, ima posebne zakonitosti u opremanju, koje omogućavaju skladno delovanje i maksimalnu funkcionalnost svih tih grupa.

Grupa za sedenje treba biti postavljena tako da joj je omogućen jednostavan prilaz, a raspored elemenata treba biti takav da se jednostavno pomiču zbog upotrebe i olakšanog čišćenja i održavanja.

Položaj televizora

Položaj televizora treba biti u direktnoj vezi s položajem ove grupe. Nije ga poželjno postavljati nasuprot prozora.

3. Trpezarija - najčešće je povezana sa dnevnim boravkom ili kuhinjom. Sto i stolice trebaju biti postavljeni tako da je omogućen jednostavan prilazak svakom sedećem mestu, jednostavno posluživanje, čišćenje i održavanje. Ovakva prostorna dimenzija omogućiće slobodnostojeću postavu pravougaone, okrugle ili elipsaste forme stola.

4. Kuhinja - prostorija je sa izrazitim zahtevima za praktičnost i funkcionalnost, koji će omogućiti brzo obavljanje svih radnih procesa,pa i jednostavno čišćenje i održavanje. Raspored elemenata i uređaja u kuhinji treba stvarati tzv. radni trougao, koji će spajati šporet, sudoperu i radnu ploču. Jedan od bitnih zahteva prilikom projektovanja kuhinja je osigurati dovoljno veliku radnu površinu, koja može biti u sastavu kuhinjskih elemenata ili odvojena kao zaseban pult. Minimalni preporučljivi razmak kuhinjskih elemenata postavljenih na suprotne strane zida je 90 - 100 centimetara.

Slobodni zid

5. Spavaća soba - osim ormara, koje je najbolje postaviti uz najduži slobodni zid u prostoru radi što bolje iskoristivosti, najveću ulogu igra pravilan položaj kreveta. Strana sveta, izvor prirodnog svetla i položaj ogrevnog tela uveliko će utecati na udobnost spavanja. Bilo da se radi o dečijem ili roditeljskom krevetu, pravila su ista: poželjna je orijentacija uzglavlja prema severu.

6. Dečija soba - uz pravilnu postavku kreveta ,ormara i polica, koji će zauzeti ivične delove i osloboditi središnji deo sobe za igru, naročito je bitno pravilno postaviti radni sto.

Radnom stolu u dečijoj sobi svetlost treba da dolazi sa prednje ili sa leve strane
Svetlost treba dolaziti sa prednje ili sa leve strane, a položaj stola treba biti takav da omogućava vizuelni kontakt s aulaznim vratima.

7. Kupatilo - najčešće je unapred određeno postavljanjem instalacijskih izvoda, odnosno sanitarnih elemenata. Slobodni deo kupatila trebalo bi omogućiti nesmetan prilazak umivaoniku, wc šolji, tuš ili ležećoj kadi te veš-mašini ako je smeštena u istom prostoru.

Vrata, prozori, dimnjak...

Pravilan raspored nameštaja u prostoru nije uvek moguće postići zbog faktora koji unapred definišu njegove kvalitete: raspored vrata i prozora, ogrevnih tela, instalacijskih vertikala i priključaka, dimnjaka, raspored prostorija, orijentacija. Kod kupovine stana ili kuće, obavezno obratite pažnju i na ove elemente, koji će definisati kvalitet vašeg stanovanja.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu