„Sloboda“: Umor kriv za nesreću

Ići dole

„Sloboda“: Umor kriv za nesreću

Počalji od Tornado taj 2011-01-05, 05:34ČAČAK - Istraga o eksploziji u čačanskoj „Slobodi“, koju vode vojni istražni organi u saradnji sa stručnjacima Ministarstva unutrašnjih poslova, u utorak je nastavljena i trajaće narednih pet do šest dana. Na terenu je i inspekcija rada, koja obavlja razgovore sa radnicima i vrši detaljan uvid u radne liste zaposlenih, a konačan stav o tome da li je bilo kršenja Zakona o radu u „Slobodi“ biće saopšten narednog ponedeljka.

Pošto je već obelodanjeno „da je ljudski faktor uzrok nesreće“, sindikati u fabrici u utorak su burno reagovali.


- Nećemo dozvoliti da radnici budu okarakterisani kao krivci za havariju. Pre svega, treba utvrditi da li je radnik, ako je pogrešio, to učinio zbog premora, odnosno zbog velikog broja sati prekovremenog rada.

Ovo je zajednički stav oba sindikata - Samostalnog i Nezavisnog u ovom namenskom preduzeću, gde je prošlog ponedeljka došlo do požara, a potom i do snažnih eksplozija, koje su do temelja uništile pogon pirotehnike, vredan više od deset miliona evra.

Prvi rezultati istrage, kako nezvanično saznajemo, utvrdili su da je nepažnjom jednog od radnika, prilikom odlaganja granate u leglo došlo do udarca u „upaljač“ ubojnog sredstva. To je izazvalo paljenje „trasera“ metka, odnosno njegove eksplozivne smeše. Vatra se potom brzo proširila na ostali deo pogona, a nakon toga su usledile i detonacije.

- Moraće da se utvrdi šta je uzrok nepažnje radnika - rekao nam je Dragan Jekić, predsednik Samostalnog sindikata (većinskog) u kompaniji. - Tvrdimo da je reč o premoru zaposlenih, koji su radili i po više od 12 sati dnevno, bez dana odmora. Zato smatramo da su rukovodioci pre krivi nego bilo ko od radnika. Sačekaćemo završetak istrage i njihov izveštaj, a onda ćemo reagovati.


I Dojčilo Minić, predsednik Nezavisnog sindikata u „Slobodi“, najavljuje da će stati u odbranu radnika:

- Mnogo se radilo, svi smo trčali za taj prokleti novac. Radilo se i za velike praznike, pa je, možda, i normalno što nam se ovo dogodilo. Samostalni sindikat, kao većinski u preduzeću, trebalo je da reaguje pre nego što se dogodila havarija i da o celom slučaju obavesti inspekciju rada, jer svi smo znali kako se radi.

Sindikalci u „Slobodi“ i ranije su upozoravali poslovodstvo kompanije da radnici previše rade i da su zaposleni opterećeni ugovorenim rokovima za isporuku robe stranom kupcu. Generalni direktor Zoran Stefanović je tek nekoliko sati pred havariju razgovarao sa zaposlenima i kazao im da ako se osećaju umorno ili ako ne mogu da izdrže tempo rada mogu da rade normalno radno vreme i da zbog toga neće snositi nikakve posledice.

_________________
Nije mi žao što kradu moje ideje, već ih oplakujem što nemaju svoje...

Nikola Tesla
avatar
Tornado
Admin
Admin

Broj poruka : 13254
Datum upisa : 04.09.2010

http://nisam-tu.4umer.com

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu