Nevolje sa novim vozačkim dozvolama
Strana 1 od 1
Nevolje sa novim vozačkim dozvolama
Prvi dan dugo najavljivanog izdavanja novih vozačkih dozvola i registarskih tablica stvorio nove nedaće ispred šaltera policijskih stanica.
Tek što su iz sećanja iščilele kolone čekača za biometrijske pasoše i lične karte, izdavanje novih vozačkih dozvola i registarskih tablica već prvog dana primene novog pravilnika stvorilo je i nove šalterske traume.
"Politici" su se javljali oni koji su osetili na svojoj koži pohod na vozačke isprave i žalili su se da ni uprkos višečasovnom čekanju nisu uspeli čak ni da predaju zahtev za dokumenta i oznake.
Bojan Tomić je već u osam časova bio u OUP Palilula, kako bi zamenio vozačku dozvolu kojoj je juče isticao 'rok trajanja'. Bio je prvi u redu. Tada su krenule četvoročasovne uzaludne muke.
"Najpre su me na jedinom od četiri terminala koji je radio pitali zašto nisam u decembru predao zahtev. Nisu znali koji su iznosi taksa i na koje račune treba da ih uplatim. Kada smo to doznali, bezuspešno su nekoliko puta uneli moje podatke. Računar ih nije prihvatao. Sedam službenica okupilo se za kompjuterom, zvali su čak i informatičku službu MUP-a", objasnio je Tomić.
Posle dva sata od dolaska, dočekao je fotografisanje. A onda...
"Nisu uspeli da sliku i potpis spoje sa mojim zahtevom u računaru. Oko 10.30 rekli su mi da u program još nije uneta baza podataka vozača i vozila i najavili da će za 20 minuta rešiti problem. Tek posle 12 sati rekli su mi da ne mogu ništa da preduzmu, niti da mi bar izdaju potvrdu da čekam novu dozvolu, kako bih mogao da vozim."
Za to vreme, oko 30 ljudi je prodefilovalo kroz stanicu. Neki su odmah odustali od čekanja, a oni koji su istrajali takođe su ostali 'kratkih rukava'.
"Sad ne postoji nijedan dokaz da sam bilo šta podneo, jer ništa nisu uneli u računar. Moraću opet da idem za koji dan, a do tada jedino da vozim na divlje ili da ne sedam za volan", zaključuje Tomić.
I nove registarske tablice dugo su najavljivane. Celodnevna odiseja čitaoca "Politike" Nenada Gutića iz Starih Banovaca pokraj Beograda kazuje da je i njihovo izdavanje doživelo 'porođajne muke'. Ovaj doktor koji radi u Apatinu uzeo je slobodan dan da registruje kola kako bi otišao na godišnji odmor.
"U agenciji za registraciju nisu znali da li da mi daju papire za produženje starih ili vađenje novih tablica. Zvali su policijsku stanicu Stara Pazova gde im je rečeno da može da se produži važenje postojećih oznaka, pa su mi izdali dokumentaciju i obavili tehnički pregled po starom. Kad sam došao u stanicu, ispred mene je bilo desetak ljudi, svi su čekali da završe isti posao.
Čim sam došao na red, službenik je svima rekao da moramo u agenciju da doplatimo za vađenje novih tablica jer stare ipak ne mogu da se produže. Otišao sam, doplatio, vratio se u stanicu, gde su rekli da nemaju čitač. Preporučili su nam da zovemo sutradan i pitamo da li je stigao. Kasnije sam čuo da su ljude koji su bili pre mene u redu za vreme prvog 'boravka' zivkali na kućne brojeve da ih obaveste da moraju ponovo u agenciju", prepričava Gutić.
I dok ovaj Banovčanin razmišlja da li će ga famozni čitač sprečiti da ode na skijanje po Zlatiboru, vozačima koji su u žurbi ostaje da se nadaju da mantra "Sistem je pao – dođite sutra", koju šalterski službenici u policiji često ponavljaju, neće i ove godine biti najslušaniji refren u redovima za nova dokumenta.
S namerom da pomognu čitaocima, novinari "Politike" su pozvali nekoliko policijskih stanica. Na Paliluli su u telefonskom razgovoru rekli da je "bilo gužve zbog pada sistema", na Voždovcu su ih uputili na broj telefona koji je besomučno zvonio bez odgovora, baš kao i u OUP Vračar i OUP Savski venac. Jedino su u Lazarevcu rekli da se ne zna kada će početi izdavanje dozvola i tablica jer je nastao problem sa kompjuterskim programom, uz savet da se pozove pre nego što se pohita ka šalteru.
A u holu OUP Stari grad, slika oko 14 sati bila je nalik onoj koju je video Bojan Tomić na Paliluli. Dok je desetak građana čekalo, sa druge strane šalterskog stakla nekoliko zaposlenih sjatilo se ispred ekrana monitora. Konsultovali su se i mrštili pred kompjuterom. Za one sa druge strane stakla to je značilo samo jedno: potpunu neizvesnost.
(MONDO)
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu